T.C.
DİKİLİ KAYMAKAMLIĞI
AYRINTILI BRİFİNG
(60 DAKİKALIK)
-2019-
A. BRİFİNG TAKDİM SIRASI
-
Tarih
-
Coğrafya ve İklim
-
Nüfus
-
İdari Yapı
-
Sosyal Hayat
-
Ticaret
-
Ulaşım
-
Tarım ve Hayvancılık
i. Turizm
j. Eğitim ve Kültür
k. Sağlık
B. MAHALLİ İDARELER
-
Dikili Belediyesi
C. ASAYİŞ VE GÜVENLİK
-
Emniyet Teşkilatı
-
Jandarma Teşkilatı
c. Sahil Güvenlik Komutanlığı
D. BÖLGEDE YÜRÜTÜLMEKTE OLAN BELLİ BAŞLI ÇALIŞMALAR/
YATIRIM FAALİYETLERİ
-
CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. Müftülük
-
ADALET BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. Cumhuriyet Başsavcılığı
-
AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
-
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. Tapu Sicil Müdürlüğü
b. Kadastro Şefliği
c. Milli Emlak Şefliği
-
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.
b. Gediz Elektrik Perakende A.Ş.
-
GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü
-
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
b. Orman İşletme Şefliği
c. Meteoroloji Müdürlüğü
-
TİCARET BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. Gümrük Müdürlüğü
-
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
-
Kaymakamlık
-
Nüfus Müdürlüğü
-
Emniyet Müdürlüğü
-
Jandarma Komutanlığı
-
Sahil Güvenlik Komutanlığı
-
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
-
Dikili Halk Kütüphanesi
-
Çandarlı Halk Kütüphanesi
-
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
a. Mal Müdürlüğü
-
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
-
Milli Eğitim Müdürlüğü
-
SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
-
-
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞINA BAĞLI KURULUŞLAR
-
Posta Merkez Müdürlüğü
-
Liman Başkanlığı
E. SORUNLAR VE ÖNERİLER
1. BÖLGENİN GENEL OLARAK TANITILMASI
-
Dikili Tarihi 1
19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başları dünyada teknoloji gelişmelerin hızlandığı, büyük savaşların kapıyı çaldığı bir dönemdi. Üzerinde yaşadığımız topraklarda ise bir imparatorluk parçalanıyordu. Bu sancılı süreçte Dikili, Osmanlı idari teşkilatında 1879’da köy olmaktan çıkarak Bergama kazasına bağlı nahiye (kasaba, belde) olmuştur. O tarihlerde Bergama kazası, Aydın vilayetine bağlıydı. Kayıtlara göre Dikili’nin ilk nahiye müdürü Ali Rıza Beyoğlu İsmail Hakkı Efendi’ydi. Dikili nahiye statüsüne kavuşur kavuşmaz iskelenin büyütülmesi için çalışmalar başlatılmıştı. 1887 yılına kadar nahiyede hükümet konağı sıkıntısı vardı. Bu sorun 27 Mart 1887’de bina bedelinin vilayet hazinesinden karşılanması kararıyla çözümlenmiştir.
19. yüzyılın ikinci çeyreği Dikili çevresinde eşkıyalık olayları da yaşanıyordu. Bu yıllar ülke genelinde merkezi idarenin zayıflaması, toprak ağalığının yaygınlaşması, gasp, adam kaçırma gibi olaylara ve Türk-Rum grupları arasında çatışmalara neden olmuştur. Aynı tarihlerde Zorunlu İskan Yasası da yerleşik hayata geçmek istemeyen aşiretleri de isyana teşvik etmiştir. Bunun en önemli örneği: 13 Aralık 1861 tarihine ait belgedir. Ayazmend’den (Altınova) başlayarak Dikili ve köylerine kadar gelerek gasp ve cinayet eylemlerinde bulunmuş Hayri Aşireti bu tarihte etkisiz hale getirilmişti. Deniz yoluyla kaçakçılık olaylarının önlenmesi ve Dikili’de güvenliğin sağlanması ve deniz ticaretinin düzene girmesi maksadıyla Dikili Liman Reisliği’ne Kolağası rütbesinde olan İsmail Kaptan getirilmiştir. Liman Reisi İsmail Bey Dikili yakınlarında bulunan İsmailler Köyü’nü Ali Potra Tepesi olarak bilinen yamaca taşımış ve 1910 tarihinde ilk Türk Mahallesi olarak bilinen Meşrutiyet Mahallesini oluşturmuştur. Kaptan İsmail Bey’in, İsmailler Köyü ile ilgili bir bağlantısının olup olmadığı belgelerde rastlanmamıştır. Meşrutiyet Mahallesi’nden önce iki mahalle bulunmaktaydı. Dikili’nin nüfusunun giderek artmasıyla 1892 tarihli kararla nahiye iki mahalleye ayrılmıştır. Birisinin adı Hamidiye diğerinin ise Sultaniye olmuştur. Meşrutiyet ya da Bahriyun Dikili’de kurulan üçüncü mahalledir.
Kaptan İsmail Bey kısa sürede Dikilide kaçakçılığı önleyen tedbirler almış, kendi adına bir cami ve yanında da okul açtırmıştır. Ayrıca 1892’de bir medrese yaptırılarak sakin muhacirin ulemasından olan Hacı İsmail Efendi bu medreseye tayin edilmiştir. Kaptan İsmail Bey’in çalışmaları Osmanlı Hükümeti’nin de dikkatini çekmişti. Başarılarından dolayı 1887’de Kaptan İsmail Bey’e nişan verilmiştir. Aynı yıl 15 Ekim 1887’de Dikili’de Salı günleri pazar kurulmasına ilişkin teklif de olumlu bulunmuştur. O tarihten bugüne Dikili’de Salı günleri pazar kurulmaktadır.
1892 ve 1893 yılları Dikili için yatırımların ve çalışmaların hızlandığı tarihlerdi. Bu tarihlerde Dikili Nahiye Müdürü Süleyman Şevket Bey’di. 1891’de göreve başlayan çalışkan nahiye müdürü rahatsızlığından dolayı görevi bırakmak zorunda kalmıştır. Süleyman Şevket Bey’in yerine de Memduh Bey tayin edilmiştir. Bu yıllarda Dikili, Soma, Balıkesir, Bandırma, Biga ve Lapseki’ye uzanan demiryolu projesi hazırlanmıştır. Dikili- Bergama karayolu ise yine 1892 tarihinde onarılmaya başlanmış, yol onarım ihalesi ise Kalaycı oğlu Hacı İbrahim’e verilmiştir. Demiryolları ve karayollarıyla Dikili Limanı kesişiyor ve böylece ticari anlamda Dikili önemli bir konuma yükseliyordu. Dikili’de liman dairesi de genişletilmiştir.
Ancak Soma-Dikili demiryolu projesi özellikle develerle ticaret yapan kesimlerin baskısıyla ve Süleyman Şevket Bey’in görevden ayrılmasıyla rafa kalkmıştı. Balkanlar’da yaşanan dram ve toprak kayıpları bir çok muhacirin Anadolu’ya gelmesine neden olurken, 1892 tarihinde Gümülcine’den gelen muhacirler Dikili Limanı’nda misafir edilmiş ve çevre bölgelere buradan iskan ettirilmiştir.
Dikili’de 1880’lerden sonra Rumlar’la ilgili de olumlu faaliyetler yapılmıştır. 17 Temmuz 1891’de alınan kararla Dikili’de Rumca veya yabancı herhangi bir dille haberleşme yapılmasına izin verilmiştir. Bundan başka Dikili’de bulunan Rum İnas Mektebi de onarılmıştır.
Kuzey Ege’nin saklı kalmış güzelliğidir Dikili. Türkiye’nin en uzun kumsalına sahip, güneşin sarının bütün tonlarına bürünüp battığı manzarasıyla Dikili, İzmir’in 118 km kuzeyinde yer alır. Ayvalık, Bergama, Aliağa ve karşı kıyısında Midilli Adası ile komşudur.
Özellikle yaz aylarında turizmin canlandırdığı Dikili killi kumdan oluşan Bademli koylarıyla, seralarıyla, jeotermal kaynaklarıyla, zeytiniyle ünlüdür. Bakırçay Ovası’nın denizle buluştuğu noktada tarihi geçmişi ile çok eskiye kadar uzanan Dikili bu yönüyle araştırmaya değer bir yerdir.
Dikili’ye Genel Bakış
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Termal Turizm Mastır Planı kapsamında, 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Dikili- Bademli, Termal Kültür, Turizm Koruma ve gelişim Bölgesi ilan edilmiştir. Dikili, 42 km’lik kumsalında sıralanmış mavi bayraklı plajları, Bach club, Çandarlı, Bademli ve Denizköy koylarına sahiptir. Dikili, Akdeniz güneşinin sıcaklığı, Ege’nin denizi, termal, tarih ve doğa turizmi ile nadide yerlerden biridir. Dikili’nin ara sokaklarında varlığını sürdürmeyi başarmış eski Rum evleri, birlikte yaşamın ve kültürel kaynaşmanın izlerini günümüze taşımıştır. Karadağ’da yemyeşil tepeler arasındaki Volkanik Karagöl görülmeye değer bir yerdir. Yaklaşık üç bin bitki çeşidinin yarattığı renk cümbüşü ile ziyaretçilerine keyif veren Atatürk Botanik Bahçesi, güzelliği ve zenginliği ile dünya literatürüne girmiştir. Dikili’yi çevreleyen 25.000 hektar ormanlık alan, çam, meşe, palamut ve fundalıklardan oluşur. Kraliçe Kenti olan Çandarlı’nın kurucuları Amazonlardır. Çandarlı’daki antik kent ve kale adını Amazon Kraliçesi Pitane’den almıştır. Nebiler’deki Şelale, yaşlı ağaçlar ve mağara Dikili’nin görülmeye değer doğa güzelliklerindendir. Dikili ve çevresindeki jeotermal kaynaklar, termal tedavinin yanı sıra seracılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dikili’de dilerseniz kendinizi Ege’nin masmavi sularına bırakıp serinleyebilir, dilerseniz jeotermal kayaçlardan elde edilen sıcak sularda, yılı 12 ayı termal tedavi imkânlarına ulaşabilirsiniz. Termal tedavi özellikle romatizma, kireçlenme, cilt ve böbrek taşı hastalıklarında önerilmektedir.
Avrupa’nın üçüncü, Türkiye’nin en büyük seraları Dikili’dedir. Jeotermal kaynaklardan elde edilen termal suyun, sulama ve ısıtmada kullanıldığı seralarda üretilen tonlarca California Wonder türü biber, domates ve lezzetli salatalık dünyaya dağıtılmaktadır. Dalında barış, yağında sağlık sunan zeytin, Dikili’nin sembol ürünüdür. Geleneksel üretim yöntemlerinden modern üretim tekniklerine geçmeyi başarmış Dikili, Akdeniz insanının sağlıklı ve uzun yaşamasının sırrı olan zeytini ve zeytinyağını üretip, dünyaya yıllarca lezzet ve sağlık sunmuştur. Günlük bot turları ile sizi yeşil ile mavinin iç içe geçtiği eşsiz koylarla buluşturuyor. Günlük turlarla Dikili’nin eşsiz koylarına ulaşabilirsiniz. Yörük kadınlarının acılarını, sevinçlerini, düşlerini ilmek ilmek işlediği halı, kilim ve heybelerle tüm dünyada haklı olarak ün kazanan Yaycıbedir Halıları, Kocaoba, Mazılı, Samanlık ve Çağlan Mahallelerinde el tezgâhlarında doğal kök boya kullanılarak üretilmektedir. Dünyanın en büyük ve kaliteli granit kaynakları Dikili’dedir. Avrupa’nın büyük kentlerinin yolları granit taşlı olup, Dikili’miz estetik ve sanatsal değer taşıyan granit heykeller ile süslüdür.
-
Coğrafya ve İklim
İlçemiz konumu itibariyle Ege denizi kıyısında ve Midilli Adası karşısında yer alır. Komşu ilçeler Ayvalık, Bergama ve Aliağa’dır. Dikili’nin yerel konumu 39 derece 03 saniye kuzey enlemi ile 26 derece 52 saniye doğu boylamı arasına düşer. İlçe merkezinin konumu ise batısı Ege denizi, güneyi Karadağ’ın eteği olan Kızılçukur ve Ali Petre bayırı, doğusu Uçar ve Katrancı bayırı ve kuzeyi de ova ile çevrilidir.
Sınırları ise, kuzeyden Madra Çayını izleyerek Kozak yükseltisine ve Kaplan Mahallesinin altındaki köprüye kadar uzanır. Büveler, Kemente ve Kartal yaylalarını içine alarak Geyikli Dağı’na ulaşır. Güneyden kemikli burnundan Bakırçay’ın ağzına ve Bakırçay boyunca Aşağıkırıklar Mahallesi yakınına kadar gelir. Batıdan Madra Çayı ağzından Dikili, Bademli ve Çandarlı; doğudan Aşağıkırıklar mahallesi yakınından Sağancı ve Yenice Mahalleleri arasından Geyikli Dağı’na kavuşur. İlçemiz İzmir’e 118, Ayvalık’a 42, Altınova’ya 25, Bergama’ya 24 ve Kınık’a 42 km. uzaklıktadır. Deniz yolu olarak ise İzmir’e 66 mil, İstanbul’a 228 mil ve Midilli’ye 18 mil uzaklıktadır.
Yüzölçümü
|
541 km²
|
Rakımı
|
2 m
|
Plaj Uzunluğu
|
Dikili Plajı 20 km, Çandarlı Plajı 22 km
|
İLÇEDEKİ İKLİM HAREKETLERİ (2018 YILI)
AY
|
BASINÇ
|
SICAKLIK
|
NEM (%)
|
YAĞIŞ (kg/m2)
|
OCAK
|
1017.9
|
9.4
|
72.2
|
111.2
|
ŞUBAT
|
1012.7
|
11.6
|
74.5
|
122.5
|
MART
|
1009.8
|
15.0
|
66.3
|
52.5
|
NİSAN
|
1013.8
|
18.0
|
63.9
|
4.3
|
MAYIS
|
1010.4
|
22.2
|
61.0
|
13.4
|
HAZİRAN
|
1007.9
|
24.4
|
61.8
|
32.5
|
TEMMUZ
|
1007.5
|
27.1
|
62.5
|
0.3
|
AĞUSTOS
|
1008.6
|
27.3
|
61.1
|
2.5
|
EYLÜL
|
1012.9
|
24.1
|
63.3
|
47.1
|
EKİM
|
1017.2
|
18.3
|
71.7
|
43.2
|
KASIM
|
1017.3
|
14.5
|
72.8
|
99.0
|
ARALIK
|
1017.8
|
8.2
|
76.9
|
92.8
|
Ekolojik şartların yanında ulaşımdaki kolaylıklar, coğrafi konumu, yaz aylarındaki deniz suyu sıcaklığının istenen düzeyde olması gibi faktörlerle birlikte özellikle yapılacak büyük oteller ve alınacak diğer önlemlerle ilçemiz turizm konusunda daha iyi bir duruma gelecektir.
-
Nüfus
İlçe merkezi ve mahallelerin nüfus dağılımı aşağıda belirtilmiş olup nüfus dağılımı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemi 2018 yılı güncel sonuçlarıdır.
İlçe merkezi ve mahallelerde oturan nüfusun %85’i tarımla uğraşır. Diğer nüfus ise küçük esnaf, zanaatkar, tüccar ve hizmet sektöründe çalışır.
İLÇEMİZDE NÜFUS DAĞILIMI
BELEDİYE ADI
|
MAHALLE ADI
|
NÜFUS-2018
|
DİKİLİ
|
GAZİPAŞA
|
5.661
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
İSMETPAŞA
|
9.555
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
SALİMBEY
|
5.038
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
CUMHURİYET
|
3.349
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
ÇANDARLI
|
6.985
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
BADEMLİ
|
1.294
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
BAHÇELİ
|
641
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
ÇAĞLAN
|
137
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
ÇUKURALANI
|
121
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
DENİZKÖY
|
295
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
GÖKÇEAĞIL
|
282
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
İSLAMLAR
|
250
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
KABAKUM
|
1.843
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
KATIRALANI
|
141
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
KIRATLI
|
685
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
KIROBA
|
55
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
KIZILÇUKUR
|
234
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
KOCAOBA
|
211
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
MAZILI
|
149
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
MERDİVENLİ
|
197
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
NEBİLER
|
222
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
SALİHLER
|
3.622
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
SAMANLIKKÖY
|
87
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
UZUNBURUN
|
231
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
YAHŞİBEY
|
230
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
YENİCE
|
80
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
DELİKTAŞ
|
1.520
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
DEMİRTAŞ
|
279
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
ESENTEPE
|
322
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DİKİLİ
|
YAYLAYURT
|
456
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toplam 44.172
d. İdari Yapı
Dikili, ilçe merkezi ve otuz mahalleden oluşan idari yapıya sahiptir. Dikili ilçesinin toplam 30 (otuz) mahallesi vardır. Mahalleler genellikle ulaşım yollarına ve tarım alanlarına yakın kurulmuşlardır. Bu mahallelerin yol, su, elektrik gibi sosyal yaşantısı, bunun yanında devlet yönetimi ile halkın arasındaki müspet ilişkiyi sağlayan hizmetler son derece iyi durumdadır. Devletin yapmakta olduğu hizmetler açısından hizmetin gitmediği mahalle yoktur. İdareye yardımcı, idare ile halk arasında ilişkiyi sağlayan muhtarlık birimleri, yasalar ve görevleri konusunda yeterli bilgi düzeyine sahiptirler. İlçe halkının devlet yönetimine güveni tamdır. Bu güveni sarsacak veya devletin müdahalesini gerekli kılacak çapta hiçbir olay olmamıştır. Halkın ekonomik gücünün ve eğitim düzeyinin iyi oluşu devlet yönetimiyle halk arasındaki ilişkilerin istenilen düzeyde olmasını sağlamaktadır.
KÖYLER (MAHALLELER) HAKKINDA GENEL BİLGİ
KÖYÜN ADI
|
Nüfusu
|
Yolu
|
İçme suyu
|
Okul
|
Kanalizasyon
|
Salimbey
|
5.038
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Var
|
İsmetpaşa
|
9.555
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Var
|
Gazipaşa
|
5.661
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Var
|
Cumhuriyet
|
3.349
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Var
|
Çandarlı
|
6.985
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Var
|
Bademli
|
1.294
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Var
|
Bahçeli
|
641
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Açık I.II.Kad
|
Var
|
|
Çağlan
|
137
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Çukuralan
|
121
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Deliktaş
|
1.520
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Yok
|
Demirtaş
|
279
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Denizköy
|
295
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Esentepe
|
322
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Gökçeağıl
|
282
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Başl.
|
İslamlar
|
250
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Kabakum
|
1.843
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Var
|
Başl.
|
Katıralan
|
141
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Kıratlı
|
685
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Kıroba
|
55
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Kızılçukur
|
234
|
Asfalt
|
Yeterli
|
I.II.Kad. taşımalı
|
Var
|
Kocaoba
|
211
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Mazılı
|
149
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Merdivenli
|
197
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Nebiler
|
222
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Salihler
|
3.622
|
Asfalt
|
Yeterli
|
I.II.Kad. taşımalı
|
Var
|
Samanlık
|
87
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Var
|
Uzunburun
|
231
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Yahşibey
|
230
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Yaylayurt
|
456
|
Asfalt
|
Yeterli
|
I.Kademe taşımalı
|
Yok
|
Yenice
|
80
|
Asfalt
|
Yeterli
|
Taşımalı
|
Yok
|
Toplam
|
44.172
|
|
|
|
|
e. Sosyal Hayat
Tarım girdileri ve diğer sektörlerin kazançlarının yeterli oluşu halkın satın alma gücünü artırmakta ve sosyal seviyeyi yükseltmektedir. İlçede konut büyük boyutlara ulaşan bir sorun değildir. Yapılan istatistiklerden her beş kişiye bir konut düştüğü görülmüştür. Turistik özelliği sebebiyle yaz aylarında geçici olarak konut sorunu olmaktadır. Bunun yanında sadece yaz aylarında kullanılan, halkın yazlık dediği konut miktarı da yine ilçenin turistik özelliği sebebiyle devamlı artmaktadır. Okuma yazma oranı yüksek olan ilçemizde, halkın kişisel ve toplumsal ilişkilerindeki sosyal yaşantısı oldukça iyi durumdadır.
İlçe halkının tümünde davranış, konuşma tarzı, giyim, kuşam, gelenek, görenek ve bunların uygulaması, olaylara tepki ve duyarlılık yönünden güzel bir ahenk gözlenmektedir. İlçemizde günlük yaşam ve mevcut küçük sanayinin ihtiyacı olan elektrik enerjisi Bergama Trafo Merkezi’nden temin edilmektedir. Usulsüz ve kaçak elektrik kullanımına karşı devamlı önlemler alınmaktadır. Şu anda elektriği olmayan mahallemiz bulunmamaktadır. İlçemizde sağlık hizmetleri, çevre sağlığı, suları klorlamak, hastalık etkeni kara sinek ve sivri sinek gibi haşerelerle mücadele için tedavi yöntemleri uygulanmakta ve aşılama kampanyaları sürdürülmektedir. Alınan önlemlerle bugüne kadar ilçemizde halkın sağlığını tehdit eden salgın bir hastalık olmamıştır. Özellikle mahallelerde oturan ve okul çağındaki çocukların tümü görevli sağlık personeli tarafından periyodik olarak sağlık kontrolünden geçirilmektedir. İlçe merkezinde 9, Çandarlı mahallesinde 4, Salihler mahallesinde 3 tane olmak üzere ilçede toplam 16 adet eczane bulunmakta olup, ilaç sıkıntısı yoktur. PTT İşletme Genel Müdürlüğüne bağlı İlçemizde Posta Merkez Müdürlüğü’nün yalnızca Çandarlı Mahallesi’nde 1 şubesi bulunmaktadır.
İlçemizde iş ve çalışma hayatı devamlılık arz eder. Birden fazla tarım üretiminde bulunulması, senenin tüm aylarında çalışmayı gerekli kılar, iş ve çalışma hayatında idarenin müdahalesini gerekli kılacak problemleri yoktur.
f. Ticaret
Bölgenin genel olarak tarım ürünleri ile madenleri ihraç edilmektedir. Tarım ürünleri olarak modern seralarda üretilen ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. 2000 yılında 132 metre boyunda ve 8,5 metre derinliğinde tamamlanan limanımız ilçemizin yanında bölgemize de hizmet vermektedir. Dikili Limanı’nda 2018 yılında, 374.342,92 ton yükleme- boşaltma yapılmış olup, toplam yabancı giren-çıkan yolcu sayısı 103’dür. 2 adet yolcu gemisi, 102 adet yük gemisine hizmet verilmiştir.
g. Ulaşım
İlçemizde ulaşım çok iyi durumdadır. Yılın her ayında hava şartları ulaşım için uygundur. İlçe ve mahalleler arasında ulaşım hiçbir zaman aksamamaktadır. Dikili-İzmir arasında yolcu taşımacılığı Belediye İşletmesi ve özel firma tarafından yapılmakta olup, ilçe ve mahalleler arasında mal ve yolcu taşımacılığı özel sektöre ait araçlarla sağlanmaktadır. Deniz yollarımıza ait limanımızda iç ve dış pazarlara devamlı tahmil ve tahliye işleri yapılmaktadır. Özellikle bölgemizde üretilen granit ürünleri ve Soma Linyit kömürleri iç ve dış pazarlara buradan gönderilmektedir. Ulaşım bakımından posta hizmetlerinin gitmediği hiçbir mahallemiz yoktur. Yıllık gemi yanaşma kapasitesi 350 adet/yıl, yükleme boşaltma kapasitesi 1.700.000 ton/yıl olan ve 1981 yılından bu yana Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.İzmir İşletmesi Müdürlüğü tarafından işletilen Dikili Limanının 30 yıl süre ile işletim hakkı; Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 31/10/2003 tarih ve 2003/76 sayılı kararı ile 04/12/2003 gününden itibaren işletici kuruluş olarak Dikili Liman ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.ne devredilmiştir.
Dikili Limanı
İlçemizde bulunan Dikili Limanı özel sektör tarafından işletilmektedir. 132 metre boyunda iskelesi mevcut olup, gemi kabul kapasitesi 360 gemi/yıldır. Yıl içerisinde yük taşımacılığında kullanılmakta olup, yolcu ve kruvazör gemilerde yanaşmaktadır. Yolcu ve kruvazör gemiler ile gelen yolcular genelde kara araçları ile günü birlik Bergama ören yerlerini gezmeye gitmektedir.
İhracatçı Firmalar
AD GRANİT LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
AKTAŞ GRANİT MAD. LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
ALDUR MADENCİLİK SAN.TİC. LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
AMCOL MİNERAL MAD.SAN.TİC.A.Ş.
|
BENTONİT
|
ANADOLU MERMER SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
ANATOLYA MADENCİLİK
|
TAŞ
|
AYVADA GRANİT SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
BAZ-TAŞ BAZALT END. HAM.MAD. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
BERGAMA MAD. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
BERTAŞ MADENCİLİK GRANİT NAK. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
BOZALT TAŞ LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
BURANLAR MAD. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
CEMİL MADENCİLİK
|
TAŞ
|
CLARIANT (TÜRKİYE) A.Ş.
|
BENTONİT
|
DİPERLİT MADENCİLİK SAN.VE TİC. A.Ş.
|
PERLİT
|
DLC MADENCİLİK
|
TAŞ
|
GÖLTAŞ ANDAZİT İNŞ.NAK.MAD.TİC.LTD.ŞTİ.
|
ANDAZİT TAŞ
|
GÖRKEM GRUP MERMER
|
TAŞ
|
HARBORLİTE AEGEAN ED. MİN. SAN. TİC. A.Ş.
|
PERLİT
|
İ.P.M. İPERLİT MAD. VE İNŞ. LTD. ŞTİ.
|
PERLİT
|
İDEAL STONE MAD. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
İKRA LOJ. A.Ş.
|
TAŞ
|
İZMİR PERLİT MAD. VE SAN. LTD. ŞTİ.
|
PERLİT
|
KAREL MERMER DOĞAL TAŞ TİC.LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
KASTAMONU ENTEGRE AĞAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.
|
MDF
|
KORZİ MADENCİLİK GIDA TİC.LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
KÜMAŞ KÜTAHYA MANYEZİT İŞL. A.Ş.
|
MANYEZİT
|
NUR-OK GRANİT MAD. TUR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
OK GRANİT MAD. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
PERGA GRANİT MAD. VE DEMİR SAN.TİC. LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
PERGEM MİNERAL MADENCİLİK SAN.VE TİC. A.Ş.
|
PERLİT
|
PERLİSAN MADENCİLİK VE İNŞAAT LTD.ŞTİ.
|
PERLİT
|
PERLİTAŞ İSTANBUL PERLİT SAN. TİC. A.Ş.
|
PERLİT
|
PERTAŞ METAL İNŞ.TURİZM.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
ROTA MAD.TARIM A.Ş.
|
BENTONİT
|
ŞENGÜL KARDEŞLER GRANİT MAD. İNŞ. TUR. NAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
TUĞRA MİM.MÜH.İNŞ.TAAH.LTD.ŞTİ.
|
DOLGU TAŞI
|
TUNA KİMYA SAN. VE TİC. A.Ş.
|
YAĞ ASİTİ
|
YAZILITAŞ GRANİT MAD.NAKL.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
YOLAÇAN GRANİT VE MERMER SAN. TİC. LTD. ŞTİ.
|
TAŞ
|
DOĞAL TAŞLAR LTD.ŞTİ.
|
TAŞ
|
ÖZERSOYLAR TARIM ÜRÜNLERİ GIDA MAD. SAN. VE TİC LTD. ŞTİ.
|
SÜLFÜR
|
ZAFER MADENCİLİK NAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
|
KAOLİN
|
İhraç Ürünleri Listesi
İlçemiz bünyesinde ihracat kalemlerinin listesi aşağıdaki tablodaki gibidir:
ANDAZİT TAŞ
|
BENTONİT
|
KAOLİN
|
MANYEZİT
|
MDF
|
PERLİT
|
SÜLFÜR
|
TAŞ
|
YAĞ ASİTİ
|
Yöreler
ANDAZİT TAŞ
|
Kozak
|
BENTONİT
|
Balıkesir
|
KAOLİN
|
Balıkesir
|
MANYEZİT
|
Kozak
|
MDF
|
Balıkesir
|
PERLİT
|
Bergama
|
SÜLFÜR
|
İthal
|
TAŞ
|
Kozak
|
YAĞ ASİTİ
|
Edremit
|
İşletme hakkı özel sektöre devredilen Liman İşletmesi ile birlikte Gümrük, Gümrük Muhafaza, Emniyet (Hudut Kapısı-Pasaport), Liman Başkanlığı ve Sahil Sağlık Denetleme Hizmetleri’ ni yürüten kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini bütünlük içinde etkin, süratli ve verimli olarak sürdürmesine esas olmak üzere Dikili Kaymakamı, asli görevi uhdesinde kalmak üzere Dikili Limanı Mülki İdare Amirliği görevini de yürütmektedir.
h. Tarım ve Hayvancılık
İlçenin toplam tarım arazisi 124.231 dekar olup, bunun 85.151 dekar alanı sulu alan, 34.313 dekar alanı kuru alandır. Ayrıca 83.289 dekarı mera ve tabi çayır, 207.650 dekarı orman arazisi, 82.965 dekarı taşlık ve kayalık, 3.575 dekarı göller ve su satıhları, 39.370 dekarı meskun sahalardan oluşmaktadır. 47.930 dekarda zeytin, 5.418 dekarda karışık sebze yetiştiriciliği, 50.413 dekarda tarla ürünleri yetiştiriciliği, 194 dekarda meyve yetiştiriciliği, 22 dekarda turunçgiller yetiştiriciliği yapılmakta olup, 82 dekar ise bağ olarak kullanılmaktadır.
İlçenin 83.289 dekarı mera ve tabi çayır olarak kullanılmaktadır. Bu da hayvancılığın önemini ortaya koyarak ilçenin gelir kaynağını oluşturmaktadır. Özellikle küçükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. İlçede 11.076 adet büyükbaş, 90.448 koyun-kuzu-keçi, 4.190 adet arı kovanı, 309.134 adet kümes hayvanı bulunmaktadır.
i. Turizm
İlçemiz turizm yönünden potansiyeli geniş bir ilçe olup, yaz turizmi mevcuttur. İlçe merkezinde 11 otel, 2 çadır kamping, 16 pansiyon mevcut olup toplam yatak kapasitesi 1534, Çandarlı Mahallesi’ nde 2 motel, 5 otel, 11 pansiyon mevcut olup, yatak kapasitesi 603, Bademli Mahallesi’nde 10 dinlenme tesisi mevcut olup yatak kapasitesi 685’tir. Dikili, Çandarlı ve Bademli mahallesinde mevcut otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve dinlenme tesislerinin toplam yatak kapasitesi 2822’dir.
TARİHİ ALANLAR TURİSTİK YERLER
Deliktaş Mahallesi
Deliktaş Kutsal Alanları
İzmir ili Dikili ilçesine bağlı olan Deliktaş Mahallesinin sırtında bulunan iki alana dağılmış olan kalıntılardır. Bu kutsal alanlar 1993 yılında İzmir 1 nolu Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
Deliktaş Kaya Sunağı: Kuzeybatı Anadolu sunaklarından birisi de Deliktaş Kaya Sunağı’dır. Doğal kaynağın buradaki adı da Deliktaş’tır. Zindancık olarak anılan Kutsal Anıt’ın kült merkezi olarak kullanılmıştır. Deliktaş’ın büyük deliğinin köyü, ovayı ve uzaklardan Çandarlı Körfezi’ni gören manzarası vardır. Yine bulunduğu yerden Kara Dağ’ın doruğu görülmektedir. Deliktaş’ın iki ana oyuğu vardır. Doğal yoldan oluşan bu dehlizlerin sonradan tıraşlanarak genişletildiğini düşünülmektedir. Bu iki oyuk ‘’İkili Taht’’ tır.
Zindancık Kutsal Alanı
Deliktaş Köyü kalıntıları ve çevresi hem arkeolojik hem de doğal sit alanıdır. Zindancık Foça yolu üzerinde bulunan bir Pers Mezarı olan Taşkule ile benzerlikler göstermektedir. Taşkule doğal bir kayaya oyulmuş olan mezar grubudur. Zindancık ise kapısı kuzey yönüne bakan bir Karanlık Oda ve onun etrafında basamaklardan, kuyulardan, nişlerden, adak çukurlarından ve yine etrafa dağılmış kaya lahitlerinden, yontulmuş ve malzeme alınmış kaya oluşumlarından meydana gelmektedir.
Çandarlı Kalesi
Kalenin yapılışını araştırırken önce kullanım alanı olarak M.Ö. 6. yüzyıllarda Pitane sitesi içinde bir işlev gördüğü akla gelmektedir. Çünkü İonya ve Aiolya siteleri şehir surları ve iç kale surları olarak iç içe iki halka oluşturur. Özellikle deniz kıyısında bir site saldırılara açık olduğu için kentin direnişi için iç kaleden aylarca sürebilmekte ve düşmanı caydırabilmektedir. Kalenin defalarca yıkılıp yapıldığı, fakat duvarlarında antik taşlarında bulunması bu görüşü doğrulamaktadır. Bu taşlar M.Ö. 2 yy. kale yapısından kalmadır. Kalenin bugünkü planı ve çizgileri içinde yapılışı ise M.S. 14. yüzyılda Foça yı ele geçiren ve ayrıcalıklar elde eden Cenevizliler tarafından gerçekleştirilmiştir. Cenevizliler hem Foça ya hem de Pitane ye kendilerini koruma amacıyla görkemli kaleler inşa etmişlerdir. Cenevizlilerin Pitane Kalesi’ni yaptıkları tarihlerde Türkler de Batı Anadolu fetihlerini tamamlamak üzereydiler. Bir süre sonra Foça Saruhanoğulları’nın, Pitane de Karesi Beyliğinin eline geçmiştir. Pitane alındıktan sonra bu ünlü kalesinden dolayı Türkler bu yerleşme merkezine Asar ya da Hisar diye gelmiştir. Planı kareye yakın bir dikdörtgen biçiminde olan Çandarlı Kalesi, bugün beş kulesi, mazgalları, kapısı ve duvarları ile büyük bir görkem içindedir.
Atarneus Antik Kenti
Atarneus, Dikili sapağının sağında kalan tepenin üzerinde konuşlanmıştır. Ağılkale'de kurulan ilk kent devleti özelliği taşıyan antik kentin tarihi M.Ö. 4000 yılına dayanıyor. İsmini, içerisindeki sıcak su kaynakları ve pınarları yüzünden ana tanrıça kaynağı anlamına gelen Atarneus'tan alır. Kent Akalılar tarafından kurulmuştur. En parlak dönemini M.Ö. 4. yüzyılda Kral Hermias zamanında yaşamıştır.
Nebiler Ilıcası
Astyra’nın Yeri
İzmir-Çanakkale yolunda Edremit yönüne doğru Dikili kavşağının 10 km kadar ilerisinde Gökçeağıl(Kemente) Mahallesi yoluna sapılır ve mahalleye girmeden devam edilirse Nebiler Mahallesi Ilıcası’na gedilir.Burası tarihte Astyra olarak bilinir. Astyra Adı: Luvi dilinde ‘’akıntı’’ anlamındadır. Astyra’nın ise Astura’dan geldiği belirtiliyor ve Luvi dilinde Koca Çay anlamında kullanıldığı ifade edilmektedir.
Bademli ve Kanai
Dikili’nin güneyinde bulunan Bademli Mahallesi eski bir yerleşim merkezidir. Eski adı Angelos olan Bademli 1923 Nüfus Mübadelesi’nden sonra Rum Köyü olmaktan çıkmıştır. Bademli Limanı zamanın palamut, zeytin ihracatında önemli bir kapıydı. Öncelikle Midilli’ye oradan da Avrupa’ya ihracat yapılırdı. Palamut boya sanayinde önemli bir hammaddeydi. Bademli limanı kadar Dikili Limanı’da palamut ihracatında önemlidir. Bugün sahil şeridi uzanan kafeteryalar eskiden palamut depolarının bulunduğu yerdi. Bademli zeytinyağı üretiminde de önemli bir yerdi. Küçük bir yer olmasına rağmen 3 zeytinyağı fabrikasına sahipti.
Bademli’den batıya döndüğümüzde 1 km uzaklıkta köylülerin “Adatepe” olarak adlandırdığı yarımada karşımıza çıkar. Burası antik çağ kentlerinden Kanai’nin denize uzanan merkezidir. Bu yarımada üzerinde killi toprak yapısıyla ün salmış Killik, Kokorot, Pisa koyları vardır. Killik kumsalı adını killi topraktan oluştuğu için alır diye bilinir. Ancak bu bölge antikçağ kaynaklarında Killa olarak geçmektedir.
Killik koyu Kanai’nin limanı olarak bilinir. Killa’nın tam olarak yeri bilinmese de Kanai’nin yeri bellidir. Killik sahilinin ve Kanai Yarımadası'nın karşısında bulunan yıkık adacık Aya Nicola 'dır. Aya Nicola, Bizans Dönemi'nde yapılmış bir manastırdır. Tarihte yaşanmış Atina-Sparta savaşlarında da gemisini terk eden Sparta donanma komutanın kapatıldığı zindan da bu adacıktaki kilisedir. Denizcilik yasasında "gemisini en son kaptanın terk etmesi" kuralıda bu olayla başlamıştır. Daha sonra kiliseye dönüştürülen bu yapı ve ada 1938 Dikili Depremi'nde büyük zarar görmüş ve bir kısmı sular altında kalmıştır.
Kanai
Kanai’nin yeri, üzerinde Dikili ve Çandarlı’yı taşıyan yuvarlak yarımadanın kuzey batısındadır. Killik Kumsalı’ndan deniz yönünde sağa doğru dil şeklinde yarımadada küçük bir tepecik bulunur.Dilin ucunda yer alan tepecik ise “Yahudi Kalesi” olarak adlandırılmış ören yeridir.Bu tepeden ve onun eteklerinden başlayarak, bütün o dil üzerinde, toprak sayısız çanak,çömlek kırığıyla doludur.Gerek bu kalıntılara, gerek tepeyle onun önünde uzanan dilin konumuna bakarak kentin tüm dil üzerine yayıldığını, ancak Akropolis’ in tepe üzerinde olduğunu düşünebiliriz.[1]
Bugün Kanai, bulunduğu konum bakımından tarihi bir yarımada özelliğiyle araştırmacıların ilgisini beklemektedir. 1.derecede sit alanı olarak geçen bu bölgenin korunması yine insanımızın duyarlılığıyla olacaktır.
Kalem Adası
Antik dönemde "Işık saçan" anlamına gelen Anginnsai Adaları’ndan biri olan, 480.000 m² alana sahip Kalem Adası İzmir’in Dikili ilçesinde denizcilerin saklı cenneti Bademli koyu kıyılarında bulunmaktadır. Ana karaya uzaklığı 450 metredir. Midilli adasına uzaklığı sadece 13 deniz milidir.
M.Ö. 406 yılında Sparta ve Atina donanmaları adanın açıklarında kıyasıya savaşmışlar. Atina’nın kendi bağımsızlığını ilan etmek için çıkan savaşta, Kalem Adası civarında Sparta’nın 200’e yakın gemisi batmış ve Atina zaferini ilan etmiş. Bugün ise bünyesinde tarihi eserler barındıran ada, tarihten hiç kopmamış.
Corci Adası
Ada denizdeki yalnızlığın simgesidir. Onu gemiler, martılar, balıklar selamlar ancak sırtında taşıdığı gizemi bilmeden. Gizemli bir yalnızlık yaşayan birçok adadan biri de Denizköy’ün karşısında yer alan Corci Adası’dır.
Corci Adası’nın yanında Kara ve Kız Kulesi adlı iki küçük adacık ona kardeşlik eder. Antik Çağ kaynaklarında Elauissa olarak geçen ada ile ilgili Comte de Choiseul Gauffier’in Seyahatnamesi’nde bilgiler verilmektedir. Seyahatname’nin 1809 yılında yayınlanan atlasında Midilli ve Edremit Körfezi haritasında ada Georges Marie olarak geçmektedir. Ada’ya daha sonra “Corci”, “Corc”, “St.Georgie” gibi adların verilmesi bu nedenledir ki Georgie isminin nerden geldiği de Bernard Randolph’un gezi anılarında belirtilmektedir.
Bugün Merdivenli Mahallesi ile Karagöl arasında bulunan, mahallelilerin tel örgüyle çevirdiği şehitlik mezarlığı bu dönemde karaya çıkan korsanlarla mücadele vermiş Türkmenler’e aittir.
Corci Adası’nın bizim açımızdan önemi, adı sadece 17. yüzyılda Ege Denizi’nde Venediklilerin çıkarlarını koruyan ünlü bir korsandan almasıyla sınırlı değildir. Çünkü bu adanın bir başka ilginç yanı da 14. yüzyıl ortalarından 15. yüzyıl ortalarına kadar Midilli’de üstlenerek bütün Kuzey Ege’yi denetim altında tutmuş olan ünlü Gattilusio ailesi ile ilişkili olmasıdır.
Corci Adası Gattilusioların bir nevi deniz trafiğini gözetledikleri karakol işlevi görmüştür. Adada bulunan kule hem Midilli’ye doğru açık denizi hem de kıyıya doğru Türk yerleşimlerini izlemekteydi. Gattilusio ailesi Cenevizlilerin ticari faaliyetlerini, Midilli, Sakız, Gökçeada, Limni adalarında koğuşlanarak sürdürdüğü 14. yüzyılda Bizans’ın Paleologos hanedanıyla hısımlık ilişkileri kurarak bölgeye yerleşmişlerdi. Kısa süre sonra Gattilusiolar Midilli’de idareyi ele alarak, Kuzey Ege’deki Ceneviz çıkarlarının bir çeşit garantörü durumuna gelmişlerdir.
İlçedeki Mevcut Oteller ve Yatak Kapasiteleri
OTELİN ADI
|
YATAK KAPASİTESİ
|
BAŞKENT OTEL
|
32
|
ATERNA OTEL
|
33
|
DİKİLİ PALAS
|
35
|
AKÇAY OTEL
|
52
|
ZEYTİNDALI TERMAL OTEL
|
70
|
AGZ OTEL
|
70
|
RAKASTA OTEL
|
78
|
SUNSET OTEL
|
80
|
PERLA –DİKELYA OTEL
|
123
|
DİKELYA OTEL
|
154
|
HALİÇ PARK OTEL
|
288
|
T O P L A M
|
1015
|
İlçedeki Pansiyon Sayıları ve Yatak Kapasiteleri
PANSİYONUN ADI
|
YATAK KAPASİTESİ
|
GÜNER HÜNERÖZ
|
5
|
EKİCİ PANSİYON
|
9
|
ÖZGE PANSİYON
|
12
|
RAMAZAN DİNÇ
|
14
|
LİLA PANSİYON
|
16
|
ÖNDER PANSİYON
|
20
|
MUAMMER OK
|
22
|
DIOMAND PANSİYON
|
26
|
ALME PANSİYON
|
32
|
İSMET GÖNÜL BALCI
|
32
|
MANKALYALI TUR.SAN.TİC.LTD.ŞTİ
|
32
|
TALİYE ALTUNDAĞ
|
32
|
CEVAT AİLE PANSİYONU
|
35
|
DİKİLİ PANSİYON
|
35
|
ŞEN PANSİYON
|
60
|
T O P L A M
|
382
|
İlçedeki Motel ve Kampingler ile Yatak Kapasiteleri
MOTEL VE KAMPİNGİN ADI
|
YATAK KAPASİTESİ
|
ALDER KAMPİNG
|
57
|
KARAVAN KAMPİNG
|
80
|
T O P L A M
|
137
|
İlçemize bağlı Çandarlı Mahallesi’nde bulunan pansiyon, motel ve dinlenme tesisleri ile yatak kapasiteleri aşağıdaki gibidir.
Çandarlı Mahallesi Pansiyon ve Moteller ile Yatak Kapasiteleri
PANSİYON VE MOTELİN ADI
|
YATAK KAPASİTESİ
|
DENİZ MOTEL
|
9
|
GÜL PANSİYON
|
16
|
EGE MOTEL
|
16
|
PİTANE PANSİYON
|
16
|
SAÇAK EV PANSİYON
|
16
|
YOSUN PANSİYON
|
18
|
SENGER PANSİYON
|
20
|
KYBELE TAYFA OTEL
|
20
|
TAŞ BUTİK OTEL PANSİYON
|
24
|
ORAL PANSİYON
|
25
|
CLUB ŞATO HOTEL
|
36
|
SAMYELİ OTEL
|
40
|
KAYA PANSİYON
|
46
|
BAĞIŞ PANSİYON
|
46
|
ÇİÇEK PANSİYON
|
55
|
EMİRGAN HOTEL
|
60
|
İSTANBUL ŞOF.VE OT.FED.TESİSİ
|
140
|
T O P L A M
|
603
|
İlçemize bağlı Bademli Mahallesi’nde bulunan pansiyon, motel ve dinlenme tesisleri ile yatak kapasiteleri aşağıdaki gibidir.
Bademli Mahallesi’nde bulunan tesislere ilişkin bilgiler
TESİSİN ADI
|
YATAK KAPASİTESİ
|
OH BE PANSİYON
|
25
|
MERTCAN APART MOTEL
|
25
|
APART MOTEL
|
25
|
APART 64 MOTEL
|
35
|
ÇAMLIBEL PANSİYON
|
40
|
HANNOVER PANSİYON
|
45
|
BADEMLİ TURİZM TATİL MAHALLESİ
|
50
|
ER PANSİYON
|
60
|
DEÇEMKO DİNLENME TESİSİ
|
130
|
SOMA SOTES DİNLENME TESİSİ
|
250
|
T O P L A M
|
685
|
j. Eğitim ve Kültür
İlçemizde yaşayan insanlarımızın örf, adet, gelenek ve göreneklerinde büyük farklılıklar yoktur. Kişisel ve toplumsal her olaya tepki de büyük çoğunlukla aynı olmaktadır. Cumhuriyetin temel nitelikleri ile Atatürk İlke ve İnkılaplarına ters davranışlarda bulunan yoktur. Halk genellikle dışa dönük, her yeniliğe kolaylıkla uyan ve uygulayan bir karaktere sahiptir. Bu olumlu durum halkın belirli bir eğitim ve kültür seviyesine sahip olduğunu göstermektedir. İlçede eğitim-öğretim çağındaki çocukların eğitim ve öğretimleri mevcut okullarda yapılmaktadır.
Tarımsal konular, insan sağlığı, din eğitimi, mesleki ve toplumsal konulardaki halk eğitimi ise, İlçedeki mevcut işleri yürütmekle görevli birimler tarafından yerine getirilmektedir.
İlçemizde okul çağına geldiği halde devletin yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle okula gidememiş çocuk yoktur. Huzur ve güven ortamında tüm okullarda eğitim öğretim devam etmektedir. Başarıya odaklanılmış ve bu hedefe göre çalışmalar yapılmakta ve her geçen yıl daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
İlçemizde yaygın eğitim Halk Eğitim Merkezi kanalıyla organize edilmektedir. Eğitime ve öğretime yönelik çalışmalar ilçe merkezi ve mahallelerde çeşitli konularda konferanslar, halkımızın örflerine ve geleneklerine ve milli değerlerimize uygun iş ve meslek edinmeye yönelik çeşitli kurslar açmak yoluyla yapılmaktadır. İlçede her mahsulün bol ve kaliteli üretilmesi insan sağlığı açısından dengeli beslenme konusuyla orantılıdır. Dengeli beslenme eğitimleri okullar ve mahallelerde ilgili birimler tarafından yürütülmektedir. İlçemizde 2 adet matbaa mevcuttur. İzmir’e yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle halkımızın dergi ve gazete ihtiyaçları günlük olarak karşılanmaktadır.
Ayrıca ilçemizde içerisinde 1000 kişilik tribün bulunan çim futbol sahası ve kapalı spor salonu sporseverlere ve halkımıza hizmet vermektedir.
k. Sağlık
İlçemizde 1. Basamak Sağlık Kurumu olarak İlçe Sağlık Müdürlüğü Hizmet vermektedir. 3.000 m2 kapalı alanda bulunan 30 yataklı devlet hastanesi 17.05.2010 tarihinde hizmete açılmıştır. Devlet Hastanesinde 24 saat acil nöbet hizmeti vermektedir. Ayrıca 14 Aile Hekimliği biriminden oluşan 5 Aile Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Bunlar Merkez 1 No’lu ve ve Çandarlı 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi Merkez 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezidir. İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Dikili Merkez ve Çandarlı 112 Acil Yardım ve Kurtarma İstasyonu, Kocaoba, Bademli, Salihler ve Deliktaş mahallelerinde 1 er Sağlık Evi bulunmaktadır.
PERSONEL DURUMU
|
Kadrolu
|
Fiili
|
Pratisyen Hekim
|
3
|
3
|
Ebe
|
9
|
9
|
Diş Hekimi
|
1
|
1
|
Hemşire
|
5
|
1 (Geçici Görevle Gelen)
|
Sağlık Memuru
|
3
|
1
|
Çevre Sağlığı Teknisyeni
|
2
|
2
|
Tıbbi Sekreter/VHKİ/Memur
|
7
|
7
|
Şoför
|
-
|
3
|
Hizmetli/İşçi
|
2
|
5
|
Aile Sağlığı Merkezleri
|
Doktor
|
Ebe
|
Hemşire
|
ATT
|
Hizmetli
|
Dikili Merkez 1 No’ lu ASM
|
6
|
2
|
1
|
2
|
1
|
Kabakum 2 No’ lu ASM
|
1
|
-
|
-
|
1
|
1
|
Gülkent 3 No’ lu ASM
|
2
|
1
|
1
|
-
|
1
|
Çandarlı 4 No’ lu ASM
|
3
|
-
|
2
|
-
|
1
|
Dikili Merkez 5 No’ lu ASM
|
2
|
-
|
-
|
-
|
1
|
Araç Durumu:
İlçe Sağlık Müdürlüğünde 2 tanesi hizmet alımı, 1 tanesi resmi araç olmak üzere toplam 3 adet araç mevcuttur.
İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETLERİ
Sağlık Evleri: 4 Mahallede Sağlık Evi mevcut olmakla birlikte bunlardan 2 tanesi faal, 2 tanesi gayrı faaldir.
Faal Olan Sağlık Evleri : 1. Bademli Sağlık Evi, 2. Salihler Sağlık Evi
Faal Olmayan Sağlık Evleri : 1. Kocaoba Sağlık Evi, 2. Deliktaş Sağlık Evi
Yaz Poliklinikleri: Turizm sezonu sebebiyle artan nüfus yoğunluğuna ve hizmet ihtiyacına istinaden, sadece yaz aylarında faaliyet vermek üzere (Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül) Çandarlı ve Gülkent’te Yaz Poliklinikleri açılmıştır.
Mülteci Geri Kabulüne Yönelik Çalışmalar:
Göçmen krizinin çözümü için Avrupa Birliği ile yapılan anlaşma çerçevesinde mültecilerin geri iadesi ve geri kabul çalışmaları İlçe Sağlık Müdürlüğünce koordineli olarak yürütülmektedir. Geri kabul çalışmaları sırasında gelecek olan mülteci sayısına göre ekipler kurulmuş gerekli görülen hallerde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğünden personel desteği sağlanmıştır.
Evde Sağlık Çalışmaları:
“Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” kapsamında ilçemizde hizmet talep eden bireylere Aile Hekimleri tarafından evlerinde ve aile ortamında sağlık hizmeti sunulmakta iken; Türkiye Halk Sağlığı kurumunun 02.05.2017 tarih ve 44481553 sayılı yazısıyla Evde Sağlık Hizmetleri Kamu Hastaneler Birliğine devredilmiştir. Aile hekimleri tarafından evde sağlık hizmetlerinin sunumu devam ettirilmektedir.
Evde Bakım Ekibi:
2 Doktor, 1 Sağlık Memuru, 1 Hemşire ve 4 Ebeden oluşan ekip 3’ erli gruplar halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından gönderilen dosyaları incelemiş; şahısların evlerine giderek bilgileri toplamış ve ilgili görüşlerini bildirir üst yazı ile birlikte dosyalarını Vakıfa göndermiştir.
EĞİTİM BİRİMİ ÇALIŞMALARI
Hizmet İçi Eğitim Çalışmaları:
Kurumda bulunan toplam 24 personele farklı konularda hizmet içi eğitim verilmiştir.
Halk Eğitimi Çalışmaları:
EĞİTİM KONUSU
|
KİŞİ SAYISI
|
KANSER TARAMA EĞİTİMİ
|
355
|
SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
|
616
|
SOLUNUM YOLU İLE BUL.HASTALIKLAR
|
54
|
TÜBERKÜLOZ EĞİTİMİ
|
220
|
ÜREME SAĞLIĞI EĞİTİMİ
|
169
|
SAĞLIK OKUR YAZARLIĞI
|
1716
|
AKILCI İLAÇ KULLANIMI
|
232
|
ORGAN NAKLİ VE BAĞIŞI
|
528
|
KOAH VE ASTIM
|
207
|
GEBE BİLGİLENDİRME
|
73
|
ÇOCUK GÜVENLİĞİ VE EV KAZALARI
|
125
|
ADÖLESAN CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMİ
|
22
|
KORUYUCU AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI
|
2039
|
KUDUZ
|
124
|
KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ
|
165
|
DÜNYA İNTİHARIN ÖNL.HAFTASI
|
99
|
HALK SAĞLIĞI HAFTASI
|
120
|
DİSLEKSİ HAFTASI
|
114
|
DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ
|
48
|
AIDS GÜNÜ
|
67
|
EVLİLİK ÖNCESİ HEMEGLONOPATİ PRG.
|
52
|
OKUL ÇAĞI ÇOC.İŞİTME TARAMA PROG.
|
16
|
Bağışıklama Hizmetleri:
2018 yılı içerisinde 362 canlı doğum olmuştur. Aşılamalar genişletilmiş bağışıklama programına göre yürütülmektedir. Bebek çocuk aşılamaları oranları %100’ lerin üzerindedir.
Ana Çocuk Sağlığı Hizmetleri:
2018 yılında 362 canlı doğum olmuştur. Doğum öncesi ve sonrası bakım hizmetleri bebek, çocuk, gebe, loğusa ve 15-49 yaş grubundaki kadın izlemleri ve oranları Sağlık Bakanlığı protokollerine uygun olarak yapılmıştır. Yeni doğan tarama programı kapsamında yeni doğan bebeklere Neonatal Tarama ve İşitme Tarama testleri yapılmıştır. İlçe bünyesinde bulunan Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Testi için dokuz okul belirlenmiştir. Dokuz okuldaki 318 birinci sınıf öğrencisine işitme tarama testi yapılmıştır.
Organ ve Doku Bağışı Faaliyetleri:
2018 yılı içerisinde çeşitli günlerde Sebze Pazarı, Giysi Pazarı, ASM’ler, Belediye Binası, Camilerde standlar açılmış, (9. sınıf öğrencileri) toplamda 918 kişiye eğitim verilerek bağışlar kabul edilmiş ve yıl boyunca toplam 62 adet bağış alınmıştır.
Obezite Danışma Birimi:
Obezite Danışma Birimi (ODB) İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde, 2012 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Birimin çalışmaları kapsamında tüm başvuranların vücut kitle indeksleri, kas/yağ oranları hesaplanmakta, uygun hastalara diyetisyen tarafından beslenme listesi verilmektedir. Vücut kitle indeksi 40’ ın üzerinde olan veya eşlik eden ciddi bir hastalığı bulunan kişiler öncelikli olarak 2. Basamağa yönlendirilmektedir.
2018 yılında 223 kişi diyetisyen bölümüne başvuru yapmış olup, tamamının kontrolleri yapılmıştır.
ODB Başvuru Sayıları
|
Diyetisyen
|
Psikolog
|
YIL
|
İlk Başvuru
|
Kontrol
|
İlk Başvuru
|
Kontrol
|
01.01.2018-31.12.2018
|
223
|
223
|
-
|
-
|
01.01.2018-31.12.2018
|
Personel Bilgileri
|
İstasyon Adı
|
Tipi
|
Ekip Adı
|
Doktor
|
AABT
|
ATT
|
Diğer
|
Toplam
|
Dikili 1 No’ lu ASHİ
|
A2
|
Dikili
|
|
4
|
4
|
4
|
12
|
Dikili 1 No’ lu ASHİ
|
A2
|
Çandarlı
|
|
4
|
4
|
4
|
12
|
HUKUK BİRİMİ ÇALIŞMALARI
SABİM VE Beyaz Kod Uygulaması
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 14/05/2012 tarihli ve 2012/23 sayılı Çalışan Güvenliğinin Sağlanması konulu genelgesine istinaden başlatılan “Beyaz Kod” uygulaması kapsamında sağlık personeline yönelik sözel şiddet türü nedeniyle “113 Beyaz Kod Birimi” bulunmaktadır.
İnceleme Dosyaları Dağılımı:
AHB
|
TSM
|
112 AYHİ
|
Devlet Hastanesi
|
Özel Sağlık Kuruluşu
|
Toplam
|
1
|
-
|
1
|
3
|
-
|
5
|
ÇEVRE SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI
Mavi Bayrak Kapsamındaki Plajlar:
Plaj İsmi
|
|
Uzunlukları
|
Mysia
|
Bayrak almaya hak kazanmış plaj
|
3000 m
|
Ayazma
|
Bayrak almaya hak kazanmış plaj
|
100 m
|
DEÇEMKO
|
Aday Plaj
|
100 m
|
Bimeyko
|
Aday Plaj
|
1500 m
|
Belediye Plajı
|
Mavi Bayraklı
|
3000 m
|
Kayra Plajı
|
Mavi Bayraklı
|
100 m
|
Kalem Adası
|
Mavi Bayraklı
|
200 m
|
Çandarlı Kaleönü
|
Mavi Bayraklı
|
2000 m
|
YÜZME SULARI İLE İLGİLİ İŞLEMLER
Deniz Suları: İlçemizdeki mavi bayraklı, mavi bayrak adayı ve yüzmenin yoğun olduğu plajlardan oluşan toplam 12 noktadan numune alınmaktadır. Numune takvimi İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenmekte olup, 2018 yılında Mayıs, Haziran, Temmuz ve Eylül aylarında ikişer, Ağustos ayında üç ve Ekim ayında bir numune alınmış ve alınan numuneler Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilmiştir.
İÇME VE KULLANMA SULARI İLE İLGİLİ İŞLEMLER
Dikili İlçe Merkezi ve bağlı 26 mahallede toplam 33 tane içme ve kullanma suyu şebekesi 66 kaynak, 42 adet içme ve kullanma suyu deposu bulunmaktadır. Mevcut şebekelerden İzmir İl Sağlığı Müdürlüğünün belirlediği takvime uygun olarak “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe” göre denetim izleme ve kontrol numuneleri alınarak İzmir İl Halk Sağlığı Laboratuvarında analizler yaptırılmaktadır. Alınan numunelerde bakteriyolojik kirlilik olması durumunda takibe alınıp, peş peşe en az 2 numunenin temiz çıkması sağlanarak normal rutin izlemeye geçilmektedir. Bu çalışmalar İZSU ekipleri ile ortaklaşa veya koordineli olarak yapılıp sularla ilgili her türlü olumsuzluk İZSU’nun ilgili birimleri ile paylaşılmaktadır. Çandarlı Mahallesi Çeşmeler Şebeke Eylül ayında kullanıma kapalı olduğundan 1 adet kontrol izleme numunesi alınamamıştır.
Klor Ölçümü:
İlçemizde mevcut 33 içme ve kullanma suyu şebekisinin tamamında sıvı klorla dezenfeksiyon işlemi yapılmaktadır. Bu işlem için genellikle kaynaklara monte edilen otomatik klorlama cihazları kullanılsa da bu cihazların bir kısmı depolarda bulunmaktadır. İlçe Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Ekibince Dikili Merkez ve Dikili Cumhuriyet Mahallesi şebekelerinden her gün, Çandarlı Merkez Şebeke ve Çandarlı 5 Çeşmeler şebekesindeki izleme noktalarından her ay ikişer kez, Salihler ve Deliktaş Mahallelerinden her hafta, diğer mahallelerdeki şebekelerde en az birer kez klor ölçümü yapılmaktadır. Yeterli klor tespit edilmeyen her ölçüm için o ay içinde 2 kez daha ölçüm yapılmaktadır.
2018 YILI KLOR ÖLÇÜMLERİ
AYLAR
|
ÖLÇÜM SAYISI
|
YETERLİ
|
YETERSİZ
|
Ocak-Haziran
|
1212
|
1178
|
34
|
Temmuz-Aralık
|
1078
|
1069
|
9
|
TOPLAM
|
2290
|
2247
|
43
|
Kontrol Numuneleri:
2018 yılı içerisinde 94 adet kontrol numunesi alınmış, 93 adedi uygun, 1 adedi uygunsuz bulunmuştur.
Denetim Numuneleri:
2018 yılı içerisinde 33 adet denetim numunesi alınmış olup, bu numunelerin mikrobiyolojik kimyasal ve diğer parametreler yönünden yönetmeliğe uygun raporlanmayanlara ilişkin takip numuneleri alınmış, ilgili kurumlara yasal uyarılar yapılmıştır.
Havuz Suları:
Bölgemizde Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemine kayıtlı 9 işletmeye ait 17 havuz bulunmaktadır. Havuzlardan bir tanesi kapalı olup, bir tanesi mevsim sonunda tespit edilmiştir. Bunların tamamı açık havuz olup, faaliyette oldukları süre içerisinde ilgili yönetmelik hükümlerine göre her ay denetimleri yapılıp numuneleri alınmaktadır.
DENETİMLER
Uçucu Maddelerin Zararlarına Karşı İnsan Sağlığının Korunmasına Yönelik 5898 Sayılı Yasa kapsamında 2018 yılı içerisinde 24 adet işyerinin denetimi yapılmış olup, bu denetimlerde işyeri sahipleri mevzuat hakkında bilgilendirilerek uyarılar yapılmıştır. Ayrıca ilçemizde çalışmakta olan Eren Doğan Tarım firmasına 4 defa (3 ayda bir) gidilerek “Biyosidal Ürün Uygulama Firma Periyodik Denetim İşleme Değerlendirme” formu doldurularak denetimi yapılmıştır.
DEVLET HASTANESİ YAPIM ÇALIŞMALARI
2017-2020 döneminde yatırım planına alınan 70 yataklı C rolünde devlet hastanesinin projesi çizilmiş olup, ihale aşamasındadır.
B-MAHALLİ İDARELER
-
DİKİLİ BELEDİYESİ
Belediye idaresinin 2018 yılı kesin hesabı:
* Gelir : 54.515.581,44 TL
* Gider: 73.405.317,97 TL
2019 YILI GELİR VE GİDER BÜTÇESİ: 95.000.000,00 TL
a) Personel Durumu
Belediyemizde 65 Memur, 57 Daimi İşçi, 14 sözleşmeli personel görev yapmaktadır.
b) Araç ve Gereç Durumu
Garaj Amirliği bünyesinde bulunan araç sayısı
Otomobil : 7
Otobüs : 13
Kamyon : 25
Kamyonet : 28
Traktör : 12
Minibüs : 3
Motosiklet : 15
Ambulans : 1
İş Makinesi : 11
Tır (Çekici) : 1
Çekici : 1
Damper : 1
TOPLAM : 118
BELEDİYEMİZ YEŞİL ALAN İLE BİLGİLERİ
AKTİF YEŞİL ALAN M2
|
258.950 m2
|
PASİF YEŞİL ALAN M2
|
50.000 m2
|
TOPLAM YEŞİL ALAN M2
|
308.950 m2
|
MEVCUT PARK ÂDETİ
|
50
|
İLÇE NÜFUSU
|
41.697
|
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN MİKTARI
|
7.4 m2
|
TUVALETLİ PARK ÂDETİ
|
3
|
SEMT PAZARLARI
HALK SEMT PAZARI - MERKEZ
|
2.800 M2
|
BURMALI ÇEŞME GİYSİ PAZARI
|
4.000 M2
|
ÇANDARLI MAHALLESİ PALMİYE SOKAK
|
12.982 M2
|
İMAR PLANLARI
1- İmar Planı; İmar Planı çalışmaları kapsamında 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı çalışmaları, İzmir-Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 07.03.2017 tarihinde onaylanmış, askı süreci tamamlanmıştır. Akabinde aynı bölge içerisinde Bademli yöresinde 3. Derece Doğal Sit Alanına yönelik 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı onay süreci Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülmekte ve süreç devam etmektedir. Bademli ve Yahşibey Mahalleleri yerleşik alanlarına yönelik 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı çalışmaları tamamlanmış olup, onay işlemlerine başlatılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına iletilmiştir. Termal ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisinde Bademli yöresine ait 3. derece doğal sit alanına yönelik 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı işinin ihalesi yapılmış olup, plan çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planına esas jeolojik etüt yaptırılmasına ilişkin ihaleye çıkılmıştır. Belediye hizmet binası işi projeleri revize edilmiş olup, İzmir Büyükşehir Belediyesine teslim edilmiştir. Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezi ile tenis kortu projeleri tamamlanmıştır. Dikili ve Çandarlı’da bulunan ve projeleri tamamlanan Gündüz Bakımevi projesi için ihaleye çıkılmış olup, şu an yapım aşamasındadır. Kıyı ve sahil şeritleri ile dolgu alanlarının doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek korumak, toplumun yararlanmasına açık şekilde ve kamu yararına kullanılmalarını sağlamak koşuluyla Kıyı Kanunu Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerinde kiralanma ile ilgili tüm proje ve belgeler tamamlanmış olup, protokol için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmiştir.
2- Toplu Konut: Yaklaşık 700 konuttan oluşan bitmiş kullanılır durumda olan Barışkent sitesi mevcuttur.
HİZMET BİNALARI
Belediye hizmet binası işi için projeler hazırlanmış ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Proje Daire Başkanlığına gönderilmiştir. Prefabrik Çok Amaçlı Salon Projeleri tamamlanmış olup, İller Bankasına ödenek başvurusu yapılmıştır. Belediye Hamamı Projesi hazırlık aşamasındadır. Kültür Merkezi Projesi tamamlanmış olup, İller Bankasına ödenek başvurusu yapılmıştır. Dikili Çandarlı Mahallesi 2730 parsel tescilli Zeytinyağı Fabrikası restorasyonu için İzmir Valiliğinden ödenek talebinde bulunulmuştur. Dikili Bademli 231 ada 1 parseldeki yapının röleve restitüsyon restorasyon projeleri yapım işi çalışmaları devam etmektedir. Kreş binası yapımı işi projeleri tamamlanmış olup, İller Bankasına ödenek başvurusu yapılmıştır.
a) Pazar Yerleri, Semt Sahaları, Yeşil alan ve Parklar
İlçemizde 1986 yılı onaylı imar planımızda yer alan 2800 m² lik pazar yeri bulunmakta olup, kapalı pazar yeri (sebze pazarı) olarak, 2012 yılı onaylı imar planında 4.000 m² lik Belediye Hizmet Alanında (pazaryeri) giysi pazarı olarak, Çandarlı Mahallesinde 1985 yılı onaylı imar planında yer alan 12.982 m² lik Belediye Hizmet Alanında (Pazaryeri) olarak kullanılmaktadır.
b) Jeotermal Çalışmaları
Jeotermal ısıtma sistemi 2 jeotermal kuyu, 6 km uzunluğunda gidiş dönüş olmak üzere isale hattı, 1 pompa merkezi, 2 ısı merkezi ve toplam 70 km çeşitli çaplardaki dağıtım hatlarımızdan oluşmaktadır. Mevcut dağıtım hattına yaklaşık 467 binaya eşanjör takılmıştır. Bunların içerisinde okullar ve kamu daireleri de bulunmaktadır. Bunlardan 1500 adedi ısı enerjisi ile konut ısıtmaktadır. Isı alan binaların konut eşdeğeri 1500 KE’ dir.
2018 yılı içerisinde; kendiliğinden veya başka sebeplerden oluşan patlaklara müdahale edilerek sistemin çalışması sağlandı. Rutin ısı merkezi ve bina altı eşanjör bakımları ve temizlikleri yapıldı. Arıza bildirimlerine müdahale edilerek şirketten kaynaklanan arızalar giderildi. Belediyenin ihtiyaç duyduğu hallerde sıhhi tesisat işleri, elektrik tesisat işleri ve insan gücü ihtiyaçları karşılandı.
İlçedeki abone sayısı 1.727, ısı alan abone sayısı 1.369, 2018-2019 yılı yeni abone sayısı 28 olup, ısı alan abonelerin konut eşdeğeri 1.631’dir.
YOL, ELEKTRİK, İÇME SUYU, KANALİZASYON VE MEYDAN DÜZENLEME DURUMUNUN MAHALLERE GÖRE DAĞILIMI
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 BADEMLİ 9 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
2 BAHÇELİ 23 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
3 CUMHURİYET Merkez Asfalt Var Yeterli Var Var
4 ÇAĞLAN 14 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
5 ÇANDARLI 19 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
6 ÇUKURALAN 30 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
7 DELİKTAŞ 12 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
8 DEMİRTAŞ 9 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
9 DENİZKÖY 20 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
10 ESENTEPE 5 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
11 GAZİPAŞA Merkez Asfalt Var Yeterli Var Var
12 GÖKÇEAĞIL 16 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
13 İSLAMLAR 10 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
14 İSMETPAŞA Merkez Asfalt Var Yeterli Var Var
15 KABAKUM 10 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
16 KATIRALAN 9 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
17 KIRATLI 17 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
18 KIROBA 10 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
19 KIZILÇUKUR 6 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
20 KOCAOBA 13 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
21 MAZILI 11 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
22 MERDİVENLİ 15 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
23 NEBİLER 19 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
24 SALİHLER 16 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
25 SALİMBEY Merkez Asfalt Var Yeterli Var Var
26 SAMANLIK 27 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
27 UZUNBURUN 4 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
28 YAHŞİBEY 7 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
29 YAYLAYURT 20 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
30 YENİCE 18 Km. Asfalt Var Yeterli Var Var
C. ASAYİŞ VE GÜVENLİK DURUMU
GENEL DURUM
Halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, kamu düzeninin temini ve toplum huzurunun istenilen düzeyde tutulmasını gerçekleştirmek üzere Merkez Karakolu ile kırsal kesimde jandarma teşkilatı, ilçe merkezinde de aynı gayenin tahakkukuna hizmet eden polis teşkilatımız personel ve araç gereç olarak yeterli imkanlara sahiptir. Alınan önlemler devam etmekte olan huzur ve güven ortamının bozulmaması için güvenlik kuvvetleri gereken çabayı göstermektedir. Ayrıca Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı da denizde meydana gelebilecek asayiş olaylarına özellikle göçmen kaçakçılarına karşı çalışmalarını sürdürmektedir.
-
İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
İlçemiz Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesi (13,182) Km2 olup 22.847 kişilik nüfusa sahiptir. Bu sorumluluk alanı Gazipaşa Mahallesi, İsmetpaşa Mahallesi, Salim Bey Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi olarak 4 mahalleyi içerir. Yaz aylarında bu nüfus yazlıkçılar münasebeti ile polis sorumluluk bölgemizde 100.000 kişiyi bulmaktadır. İlçe Emniyet Müdürlüğü –B- tipi İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak 1 adet Polis Merkezi Amirliği ve 15 adet büro ile hizmet vermektedir. Dikili Emniyet Teşkilatı 1958 yılında Emniyet Komiserliği olarak kurulmuş, 02.03.1989 yılında Emniyet Amirliğine, Bakanlar Kurulunun 05.03.1993 tarihli kararı ile 19.08.1993 tarihli Valilik Oluru ile İlçe Emniyet Müdürlüğüne dönüştürülmüştür.
-
İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI
TEŞKİLAT :
Dikili İlçe J.K.lığı; Komutanlık Karargahı, Merkez J.Krk.K.lığı, Çandarlı J.Krk.K.lığı, (3) Trafik Tim K.lığı, (1) J.Asyş.Motor Timi, (1) Olay yeri inceleme Tim.K.lığından oluşmaktadır.
Dikili İlçe J.K.lığı sorumluluk bölgesinde bulunan 26 mahallede Emniyet ve Asayiş ile Kamu düzeninin korunmasını, diğer kanun ve nizamların vermiş olduğu görevleri önleyici kolluk devriyeleri ile yerine getirmektedir.
-
SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI
Dikili Sahil Güvenlik Komutanlığı TSCG-18 Komutanlığı ve Dikili Kolluk Destek Tim Komutanlığı olarak ilçedeki faaliyetlerini sürdürmektedir.
D. BÖLGEDE YÜRÜTÜLMEKTE OLAN BELLİ BAŞLI ÇALIŞMALAR
YATIRIM FAALİYETLERİ
-
CUMHURBAŞKANLIĞI
-
Müftülük
1 Müftü, 2 V.H.K. İşletmeni, 27 İmam-Hatip, 7 müezzin kayyım, 1 Vaiz, 2 Kur’an Kursu Öğreticisi, 1 hizmetli, 1 şoför, 5 4/B İmam-Hatip, 4 Geçici Kur’an Kursu Öğreticisi, 1 4/B Kur’an Kursu Öğreticisi, 10 İş-kur çalışanı ile birlikte 62 personeli mevcuttur. İlçe Müftülüğü Maliye Hazinesine ait olup Hükümet Konağı bahçesinde bulunan ayrı bir binada hizmet vermektedir.
İlçemizde yasa dışı Kur’an Kursu ve Din eğitimi yapılan mahal yoktur. Din eğitiminin istismar edilmemesi için ilgililere bu konuda yapılan aylık toplantılarda gerekli uyarılar yapılmaktadır.
-
ADALET BAKANLIĞI
1 Cumhuriyet Başsavcısı, 5 Cumhuriyet Savcısı, 7 Hâkim, 4 Yazı İşleri Müdürü, 17 Zabıt Katibi, 1 Seçim Müdürü, 1 Seçim Katibi, 1 İcra Müdürü, 4 Adliye Mübaşiri, 3 Hizmetli, 1 Şoför, 3 Temizlik personeli mevcuttur. Adliye binasının ayrıca 11 daireli lojmanı mevcuttur.
İcra Müdürlüğü de aynı binada görev yapmaktadır.
-
AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
-
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı
Vakfımız 1 Müdür, 2 Sosyal İncelemeci, 1 Büro Görevlisi, ve 1 Hizmetli ile birlikte Hükümet Konağının giriş katında çalışmalarını yürütmektedir. Vakfımız Şartlı Eğitim Yardımı, Şartlı Sağlık Yardımı, Şartlı Gebelik Yardımı, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım, Nakit Yardımı, Gıda Yardımı, Yakacak Yardımı, Eğitim Materyali Yardımı, Barınma Yardımı, Engelli Yakını Aylığı, Engelli Aylığı, Muhtaç Asker Aile Yardımı, Gelir Getirici Projeler, Yaşlılık Aylığı, Tek Seferlik Yardımlar ve Merkezi Olarak Yapılan Yardımlar başlığında 2018 yılı içerisinde 4242 kişiye Mütevelli Heyeti kararı ile 6.495.135,47 TL. Ayni ve nakdi yardım, 1156 aileye 1.100 kg. Olmak üzere toplam 1.250 ton kömür yardımı, 41 aileye toplam 113.103,32 TL. Barınma yardımı, 8 muhtaç aileye toplam 6.544,00 TL. Ev eşyası yardımı, 37 muhtaç asker ailesine 74.250,00 TL. Muhtaç asker ailesi yardımı, 7 muhtaç asker çocuğuna 5.900,00 TL. Yardım, 10 öksüz/yetim çocuğa 4.200,00 TL. nakdi yardım, muhtaç durumda bulunan yabancılara yönelik sosyal uyum yardımı programı kapsamında 4 aileye (Suriye ve Irak Türkmeni) 10.560,00 TL. Sosyal uyum yardımı yapılmış, gönül evim projesi kapsamında 100 engelli ve yaşlı vatandaşımıza evlerinin temizliği, kişisel bakımları ve gıda ihtiyaçları karşılanmıştır. Vakfımızın hane ziyaretlerinde kullanılmak üzere 1 adet aracı bulunmaktadır.
-
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
-
Tapu Sicil Müdürlüğü
1 Tapu Sicil Müdürü, 2 müdür yardımcısı, 7 Bilgisayar İşletmeni, 1 Programcı, 1 Temizlik görevlisi, 4 Güvenlik görevlisi, 1 Sözleşmeli Büro Personeli ile İlçe merkezinde kiralık bir binada görev yapmaktadır. Tapu Sicil Müdürlüğü vatandaşların gayrımenkullerle ilgili taleplerine cevap verecek düzeyde çalışmaktadır. Müdürlükte işlemlerin aynı gün içerisinde tamamlanma oranı yaklaşık %98’dir.
-
Kadastro Şefliği
1 Kontrol Mühendisi, 2 Kadastro Teknisyeni ve 1 daimi işçi ile Adliye Binasının 1. katında hizmet vermektedir.
c. Milli Emlak Şefliği
10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile daha önce Maliye Bakanlığına bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanmıştır.
İlçemiz Malmüdürlüğü bünyesinde hizmet vermekte iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanan Milli Emlak Servis Şefliğinde 1 Milli Emlak Şef Görevlisi ve 2 V.H.K.İ. görev yapmaktadır.
-
ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI
-
GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş Dikili
İlçemizde bulunan Dikili İşletme Yönetmenliği Dağıtım A.Ş Bergama İlçe Yöneticiliğine bağlanmış olup, kurum sadece müşteri temsilciliği hizmeti vermektedir.
b. Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş Dikili
İlçemizde Dikili İşletme Yönetmenliği Perakende Satış A.Ş de 1 Abonman, 1 Tahsilâtçı, 1 Enerji Danışmanı, 1 vezne, 1 evrak kayıt personeli bulunmaktadır.
-
GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI
-
Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü
1 Müdür vekili vardır. 1 Spor Eğitimi Uzmanı ve 1 yardımcı hizmetli olup, 400 kişi kapasiteli kapalı spor salonundaki büroda görev yapmaktadır.
-
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
a. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü
-
PERSONEL DURUMU
İlçe Müdürü Vekili( Vet. Hekim)
|
:1
|
Ziraat Mühendisi
|
:10 ( 4/B li: 1 personel, inspektör: 3 Personel)
|
Tütün Teknolojileri Mühendisi
|
:1
|
Su Ürünleri Mühendisi
|
:3
|
Balıkçılık Tek. Müh
|
:1
|
Gıda Mühendisi
|
:3
|
Veteriner Hekim
|
:7
|
Tekniker
|
:4
|
Teknisyen
|
:3
|
Sağlık Teknikeri
|
:1
|
Ev Ekonomisi Teknikeri
|
:1
|
Veteriner Sağlık Teknisyeni
|
:2
|
V.H.K.İ
|
:1
|
Memur
|
:1
|
İdari Destek Görevlisi
|
:1
|
2- ARAÇ-GEREÇ DURUMU
Müdürlüğün, 3 adet kiralık, 2 resmi olmak üzere 5 adet hizmet aracı mevcuttur. Ayrıca çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere işletmesi Ziraat Odası Başkanlığınca yapılan 1 adet dipkazan, 2 adet Zeytin Silkme Makinesi, 1 adet Mısır Slaj Makinası ile 1 adet Sabit Sellektör bulunmaktadır.
3. BİNA DURUMU
İlçe Müdürlüğü 400 m² si kapalı olmak üzere 1018 m² alanda kurulmuştur. İki katlı olan
eski hizmet binasının ikinci katı lojman olarak kullanılmaktadır. 3 katlı olan yeni hizmet binası 2013 yılı Şubat ayında hizmete açılmıştır.
-
BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBESİ ÇALIŞMALARI
-
Arazi Dağılımı
İlçemizin yüzölçümü :541.000 Dekar
Tarım arazisi :124.231 Dekar
Sulu : 85.151 Dekar
Kuru : 34.313 Dekar
Nadas : 1.450 Dekar
Mera ve Tabi Çayır : 83.289 Dekar
Orman arazisi :207.650 Dekar
Taşlık-Kayalık : 82.965 Dekar
Göller ve Su satıhları : 3.575 Dekar
Meskun Sahalar : 39.370 Dekar
Hayvancılığı Geliştirme Destekleri
DESTEKLEME KONUSU
|
DESTEKLENEN HAYVAN SAYISI
|
DESTEKLEME TOPLAMI(TL)
|
Buzağı Desteklemeleri
|
98 işletme, 482 buzağı (Başvuru süreci devam etmektedir)
|
172.163,00 TL.
|
Arılı Kovan Desteklemeleri
|
43 işletme, 4190 kovan
|
41.900,00 TL
|
Anaç Koyun Keçi Desteklemeleri
|
491 işletme, 49.949 hayvan (Başvuru süreci devam etmektedir.)
|
1.258.150,00 TL
|
Çiğ Süt Desteklemesi
|
5.261.779,60 lt inek sütü,
382.313,30 lt koyun sütü,
1.071.195,40 lt keçi sütü,
Aralık dönemi destekleme işlemleri devam etmektedir.
|
652.372,36 TL
|
Çoban (Sürü Yöneticisi)
İstihdam Desteği
|
1
(Başvuru süreci devam etmektedir)
|
5.000 TL
|
Tazminatlı Hayvan Hastalıkları Desteği
|
42
|
110.312,52 TL
|
Kırmızı Et Desteği
|
22 işletme, 224 hayvan (Başvuru süreci devam etmektedir)
|
54.582,00 TL.
|
-
Hastalık Çıkış ve Sönüşü
2018 yılı içerisinde Bademli, Denizköy, Kızılçukur ve İsmetpaşa Mahallelerinde kuduz hastalığı sönüşü, Kızılçukur Mahallesinde mavi dil hastalığı çıkışı ve sönüşü, Deliktaş Mahallesinde bulunan TR35-34174 nolu işletmede tüberküloz hastalığı sönüşü, Mazılı Mahallesinde ruam hastalığı çıkış ve sönüşü, Demirtaş, Çandarlı, Denizköy ve İsmetpaşa Mahallelerinde şap hastalığı çıkış ve sönüşü yapılmıştır.
-
Hayvan Hareketleri
2018 yılı içerisinde, ilçemizden çevre il ve ilçelere gönderilen canlı hayvanların gerekli kontrolleri yapılarak düzenlenen sağlık ve sevk raporları ile ilçe dışına çıkışları sağlanmıştır.
c. Yapılan Çalışmalar
2018 yılı içerisinde yapılan faaliyetler; Hayvan Küpeleme ve Tescil, Hayvan Hastalıkları ile Mücadele, Hayvansal Desteklemeler, Hayvan Hareketleri Çalışmaları, şeklinde sıralanmıştır.
d. Hayvan Küpeleme ve Tescil İşlemleri
2018 yılı içerisinde, küçükbaş hayvanlara takılan toplam küpe sayısı 24.394, Büyükbaş hayvanlara takılan toplam küpe sayısı da (millileştirilen hayvanlar dahil) 6.462 adettir.
e.Aşılama Çalışmaları
2018 yılı içerisinde, sığır, koyun keçi ve kedi köpek türü hayvanlara olmak üzere toplamda 145.289 doz aşı uygulaması yapılmıştır.
Şap:Yıl içerisinde büyükbaş hayvanlara yıl içerisinde 2 dönem aşılama programı dahilinde uygulama yapılmıştır. Bu uygulama kapsamında toplam 113.700 adet büyükbaş hayvanla birlikte ithal gelen 15.416 adet büyükbaş hayvan aşılanmıştır.
Çiçek-Nodüler Ekzantemi: Yıl içerisinde ilçemiz genelinde toplam 8.724 büyükbaş hayvan aşılanmıştır.
Kuduz: Yıl içerisinde hastalık çıkışından dolayı ilçe genelinde toplam 243 kedi köpek, 4.654 sığır, 361 koyun türü hayvan aşılanmıştır.
Brucella S-19: Yıl içerisinde aşılama programı dahilinde ilçe genelinde toplam 780 büyükbaş hayvan aşılanmıştır.
Brucella Melitensis: Yıl içerisinde aşılama programı dahilinde ilçe genelinde 6.400 doz aşılama çalışması yapılmıştır.
PPR: Yıl içerisinde aşılama programı dahilinde ilçe genelinde toplam 9.800 küçükbaş hayvan aşılanmıştır.
Mavi Dil : Yıl içerisinde hastalık çıkışına bağlı olarak ilçemiz genelinde 35.800 adet küçükbaş hayvan aşılanmıştır.
2. SU ÜRÜNLERİ ÇALIŞMALARI
Dikili’nin önemli geçim kaynaklarından birisi de balıkçılıktır. Dikili Balıkçı Barınağı etrafı dinlenme yerleri ile çevrili olup, şehrin merkezinde bulunmaktadır.
Barınakta 12 metreden ufak balıkçı tekneleri, troller ve gırgır tekneleri bulunmaktadır. Dikili yurtdışından ve yurtiçinden gelen turizm amaçlı yatlara da hizmet vermektedir.
Dikili Körfezi, Türkiye’nin en geniş deniz çayırına sahip olduğundan dolayı bol miktarda lezzetli balık bulunmaktadır. Dikili Körfezi ayrıca Türkiye’nin en verimli ahtapot havzalarına da sahiptir. Aynı zamanda ilçemizde Sübye, Kalamar, Barbun-Tekir, İstavrit, Kupes, Lüfer, İzmarit, Palamut, Sardalya gibi bir çok balık çeşidi bulunmaktadır. İlçemizde biri merkezde, diğeri de Çandarlı beldesi olmak üzere iki adet balıkçı barınağı mevcuttur. Bu balıkçı barınaklarında;
Dikili Su Ürünleri Kooperatifine bağlı toplam 110 adet balıkçı teknesi(2 Adet Trol ve 4 Adet Gırgır Teknesi), Çandarlı Beldesi Su Ürünleri Kooperatifine bağlı 60 adet balıkçı teknesi, Bademli Köyü Su Ürünleri Kooperatifine bağlı 38 adet balıkçı teknesi (1 Adet Trol ve 2 Adet Gırgır Teknesi) bulunmaktadır.
Avcılık izin belgeleri kapsamında; Deniz Salyangozu, Hamsi Avcılığı, Kılıç Avcılığı, Orkinos Avcılığı, Beyaz Kum Midyesi, Uluslararası Sularda Trol Avcılığı, Işık ile Avcılık, Algarna / Manyat (Karides) ile Avcılık izin belgeleri İl Müdürlüğümüz tarafından verilmektedir.
3. KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBESİ
-
10 adet Kimyevi Gübre Bayii kontrol edilerek düzenli çalışmaları sağlanmıştır.
-
9 adet Tarımsal amaçlı Kooperatifin genel kurulları yapılmış ve çalışmaları kontrol edilmiştir.
|
TARIMSAL
KALKINMA KOOP.
|
SULAMA
|
SU ÜRÜNLERİ
|
ÜYE SAYISI
|
Merkez
|
1 (Kurulum aşamasında)
|
|
1
|
85
|
Merdivenli
|
1
|
|
|
38
|
Gökçeağıl
|
1
|
|
|
18
|
Yahşibey
|
1
|
|
|
53
|
Yahşibey
|
|
1
|
|
14
|
Deliktaş
|
|
1
|
|
160
|
Bademli
|
|
|
1
|
38
|
Çandarlı
|
|
|
1
|
49
|
Kocaoba
|
|
1
|
|
10
|
TOPLAM
|
4
|
3
|
3
|
465
|
b. Orman İşletme Şefliği
1 Orman İşletme Şefi, 1 Kâtip, 3 Orman Muhafaza Memuru, 1 Hizmetli, 2 Şoför, 2 Orman
Yangın İşçisi, 2 Kuleci, 2 Arozöz işçisi ile kendisine ait 4 lojmanı bulunan binada hizmet vermektedir. Şeflik emrinde 1 hizmet aracı, 1 Arozöz, 1 İlk Müdahale Aracı olmak üzere toplam 3 aracı mevcuttur.
İlçedeki Orman durumu şöyledir: 8367,40 hektar verimli orman, 9293,70 hektar bozuk orman olmak üzere toplam orman alanı 17.661,10 hektar olup, açıklık saha 38.970,70 hektardır.
c. Meteoroloji Müdürlüğü
İlçedeki temsilcisi Meteoroloji Müdürlüğü’dür. 1 Müdür, 2 Rasatçı, 1 V.H.K.İ., 1 tekniker ve 1 Hizmetli kadrosu ile devlete ait binada hizmet vermektedir. Birinci sınıf rasat istasyonu olup, 3 adet lojmanı mevcuttur.
-
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
-
Gümrük Müdürlüğü
Dikili Gümrük Müdürlüğünde halen 1 Gümrük Müdür Vekili, 2 gümrük muayene memuru, 2 V.H.K. işletmeni, 3 muhafaza memuru, 1 icra memuru, 1 yardımcı hizmetli olmak üzere toplam 10 personel bulunmakta olup, kendilerine ait binada hizmet vermektedir.
-
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
-
Kaymakamlık
1 Yazı İşleri Müdürü, 1 Şef, 2 V.H.K. İşletmeni, 1 Bilgisayar İşletmeni, 1 Şoför ve 2 adet 4/B sözleşmeli memur görev yapmaktadır. 1 Hizmetli kadrosu boştur.
-
Nüfus Müdürlüğü
1 Nüfus Müdürü, 1 Şef, 3 V.H.K. İşletmeni, 1 sözleşmeli memur, 1 (Ş) memur, 1 sürekli işçi (temizlik görevlisi) kadrosu ile birlikte Hükümet Konağında hizmet vermektedir.
-
Emniyet Müdürlüğü
Dikili İlçe Emniyet Müdürlüğünde personel olarak, 1 4. Sınıf Emniyet Müdürü, 6 Komiser Yardımcısı, 1 Kıdemli Başpolis Memuru, 1 Başpolis Memuru, 96 Polis Memuru, 3 sivil memur olmak üzere toplam 108 personeli ile hizmetlerini sürdürmektedir. Silah ve teçhizat olarak ise; 3 kaleşhnikov 9 mp-5 otomatik tabanca, 1 adet havalı tabanca mevcuttur.
İlçe Emniyet Müdürlüğünde Asayiş ve Trafik Hizmetlerinde kullanılmak üzere 5 masa telsizi, 31 adet el telsizi, 7 adet telefon ve 7 adet oto telsizi bulunmaktadır. Yine Emniyet Müdürlüğünde 8 çelik yelek, 1 çelik başlık, 1 gaz maskesi, 100 adet kelepçe, 150 adet jop, 3 adet el detektörü, 1 adet kapı detektörü ile 2 adet metal arama detektörü mevcuttur.
İlçe Emniyet Müdürlüğünde 3 adet sivil otomobil, 1 adet sivil ekip otosu, 6 adet resmi ekip otosu, 1 adet motosiklet, 1 adet minibüs olmak üzere 12 adet araç mevcut olup, 12 araçla hizmet verilmektedir.
İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Polis Merkezi Amirliği 1991 yılında hizmete giren 3 katlı binada hizmet vermekte olup, mülkiyeti Emniyet Müdürlüğüne aittir. Birinci katta Polis Merkezi Amirliği, İkinci katta İlçe Emniyet Müdürü Makam Odası, Destek Büro Amirliği, Belgelendirme Büro Amirliği, Personel Büro Amirliği, İdari İşler Büro Amirliği, Koordinasyon Büro Amirliği, Belge Yönetimi Br.Amirliği ve Depo, üçüncü katta Trf.Tes.ve Denetleme Büro Amirliği ile Güvenlik Büro Amirliği bulunmaktadır.
İlçe Emniyet Müdürlüğü ana hizmet binası bugünkü şartlarda hizmete yeterli gelmediğinden, İlçe Emniyet Müdürlüğüne ait 20 daireli Polis Lojmanları A Blok girişindeki hizmet binası ihtiyaçlar doğrultusunda İzmir Emniyet Müdürlüğü (Müdüriyet Makamının) 04.08.2008 tarihli olurları ve Dikili Kaymakamlık Makamının 14.08.2008 tarihli olurları ile ek hizmet binası açılmış ve Müdürlüğümüz Suç Önleme ve Soruşturma - GBT-Büro Amirliğine tahsis edilerek 14.08.2008 tarihinden itibaren, Muhabere Elektronik Böro Amirliği 25.06.2012 tarihinden itibaren bu bina içerisinde hizmet vermektedir. Deniz Büro Amirliği halen Dikili Limanında faaliyet göstermektedir. İlçe Emniyet Müdürlüğünde toplam 20 adet lojman bulunmaktadır.
İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ SINIRLARINDA MEYDANA GELEN OLAYLAR
SUÇUN TÜRÜ
|
01.01.2018 – 31.12.2018
|
ŞAHSA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR
|
712
|
MALA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR
|
224
|
DEVLETE KARŞI
|
15
|
TOPLUMA KARŞI
|
183
|
TAKİBİ GEREKEN
|
138
|
DİĞER TASNİF DIŞI SUÇLAR
|
174
|
TOPLAM
|
1.446
|
GERİ KABUL İŞLEMLERİ
YILI
|
GERİ KABUL SAYISI
|
KİŞİ SAYISI
|
01.01.2018-31.12.2018
|
31
|
233
|
d. Jandarma Komutanlığı
ASAYİŞ DURUMU
Dikili İlçe J.K.lığı sorumluluk bölgesinde 2018 yılı içerisinde meydana gelen olaylar:
SUÇUN TÜRÜ
|
01.01.2018 – 31.12.2018
|
ŞAHSA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR
|
235
|
MALA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR
|
127
|
MİLLETE VE DEVLETE KARŞI SUÇLAR
|
9
|
TOPLUMA KARŞI
|
143
|
TAKİBİ GEREKEN
|
179
|
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI
|
105
|
KAÇAKÇILIK OLAYLARI
|
26
|
BİLİŞİM SUÇLARI
|
2
|
TERÖR
|
2
|
KABAHATLER
|
61
|
TOPLAM
|
889
|
PERSONEL DURUMU
Dikili ilçe J.K.lığı;
Karargah : ( 2 Astsubay, 4 Uzm.J.Çvş., 17 Erbaş ve Er )
Trafik Tim K.lığı : ( 1 Astsubay, 4 Uzm.J.Çvş. )
Motosikletli Asyş.Tim.K.lığı : ( 1 Astsubay, 1 Uzm.J.Çvş. 2 Uzm. Erbaş)
Mrk.J.Krk.K.lığı : ( 4 Astsubay, 4 Uzm.J.Çvş., 16 Uzm. Erbaş)
Çandarlı J.Krk.K.lığı : ( 4 Astsubay, 5 Uzm.J.Çvş., 20 Uzm.Erbaş )
ARAÇ DURUMU:
1 Binek tipi Clio hizmet aracı, 3 Yol tipi DMA devriye aracı, 2 Yol tipi Cornet devriye aracı, 4 Ford Custom devriye aracı, 3 trafik aracı, 1 sivil transit aracı olmak üzere toplam 14 araç mevcuttur.
SİLAH DURUMU
(4) Adet Tabanca
(54) Adet MP-5 Makineli Tabanca
(30) Adet G-3 Piyade Tüfeği
(1) Adet MP-5 K Makineli Tabanca
BİNA VE LOJMAN DURUMU
MERKEZ: 1 adet 3 katlı hizmet binası, 5 katlı 9 daireden oluşan lojman,
ÇANDARLI:1 adet 2 katlı hizmet binası, 2 katlı 4 daireden oluşan lojman bulunmaktadır.
-
Sahil Güvenlik Komutanlığı
-
Dikili Kolluk Destek Tim Komutanlığı
1 Kolluk Amiri, 3 Kolluk Sorumlusu ve 9 Kolluk Görevlisi kadrosu ile birlikte ilçede hizmet vermektedir.
1 Kolluk Amiri, 1 Kolluk Sorumlusu ve 7 Kolluk Görevlisi kadrosu ile birlikte ilçede hizmet vermektedir.
-
KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI
a. İlçe Halk Kütüphanesi
İlçemizde Kültür Bakanlığına bağlı olarak Kütüphane Memurluğu birimi bulunmaktadır. Kütüphanede, 1 Şef (Kütüphane Sorumlusu), 1 ayniyat saymanı ve 1 4/B personel görev yapmaktadır. Dikili Belediyesi tarafından 25 yıllığına Kültür Bakanlığına tahsis edilen bir binada hizmet vermektedir.
b. Çandarlı Halk Kütüphanesi
Kütüphanede 1 sorumlu memur tarafından hizmet verilmektedir.
c. Kültür Turizm Bürosu
İlçemizde Turizm Bakanlığının temsilcisi bulunmamaktadır. Turizm ile ilgili işlemler Kaymakamlığımız tarafından yürütülmektedir.
-
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
a. Malmüdürlüğü
İlçemizde birimi Mal Müdürlüğü’dür. Muhasebe, Gelir, Tahakkuk, Tahsilat ve Muhakemat Servisleri olarak Hükümet konağında görev yapmaktadır.
Devletin malvarlığını korumak, devlet alacaklarının takibi ve kontrolünü yapmak, devlet memurlarının maaş ve diğer haklarını vermek gibi görevlerini 26 personeli ile yürütmektedir.
MUHASEBE SERVİSİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ – (2018 yılı)
* BÜTÇE GELİRLERİ – TAHAKKUK : 268.475,57
* BÜTÇE GELİRLERİ – TAHSİLAT : 268.475,57
* BÜTÇE GİDERLERİ : 685.274,43
GELİR SERVİSİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ – (2018 yılı)
* GERÇEK USULDE MÜKELLEF : 3778
* BASİT USULDE MÜKELLEF ADEDİ : 529
* KURUMLAR VERG.MÜK.ADEDİ : 292
TAHAKKUK – TAHSİLAT DURUMLARI – (2018 yılı)
* GENEL TAHAKKUK TOPLAMI : 111.760.634,61
* GENEL TAHSİLAT TOPLAMI : 52.893.888,05
* TAHSİLAT ORANI : % 47,33
MİLLİ EMLAK SERVİSİ BİLGİLERİ- (2018 yılı)
* SATIŞ GELİRLERİ : 54.122,83
* LOJMAN KİRA GELİRİ : 4.685,76
* DİĞER KİRA GELİRİ : 466.452,26
* ECRİMİSİL GELİRLERİ : 88.707,06
-
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
-
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde halen 1 Müdür, 2 Şube Müdürü, 5 Şef, 8 V.H.K. İşletmeni, 1 memur, 1 Bilgisayar Teknisyeni, 1 Bilgisayar İşletmeni, 3 Şoför (biri Dikili Toplum Sağlığı Merkezinde, biri Dikili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevlendirme ile çalışmaktadır.), 3 Hizmetli, 1 İşyeri Sağlık ve Güvenlik Bürosu Yöneticisi (kadrosu Kabakum İlkokulunda olup ilçemizde görevlendirme ile çalışmaktadır), 1 Daimi İşçi, 2 Özel Büro Görevlisi öğretmen olmak üzere toplam 29 personel görev yapmaktadır. Ayrıca 22 Okul Müdürü, 24 Müdür Yardımcısı, 398 kadrolu öğretmen (3 tanesi sözleşmeli öğretmen) çalışmaktadır.
-
ARAÇ-GEREÇ DURUMU
İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğüne ait 1 adet hizmet aracı mevcuttur.
-
BİNA DURUMU
Milli Savunma Bakanlığı Askere Alma Dairesi Başkanlığı ile 29.06.2012 tarihinde yapılan protokol ile Askerlik Şubesi binası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hizmet binası olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis edilmiş ve Mesleki Eğitim Merkezi ile birlikte 03.12.2012 tarihinden itibaren eski Askerlik Şubesi binasında hizmet vermektedir.
-
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı ve 1 memur bulunmaktadır.
Öğretmen kadrosu: 1 müzik öğretmeni, 1 İngilizce öğretmeni, 1 el sanatları öğretmeni, 2 giyim üretim teknolojisi öğretmeni ( biri norm fazlası), 1 motor teknolojisi öğretmeni (norm fazlası), 1 kuyumculuk teknolojisi öğretmeni görev yapmaktadır.
HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNCE 2018 YILINDA;
* Açılan Kurs sayısı : 88
* Belge alan kursiyer sayısı : 518
* Toplam Kursiyer Sayısı : 1968
-
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı, 1 inşaat teknolojisi/yapı öğretmeni, 1 elektrik elektronik teknolojisi öğretmeni, 1 güzellik ve saç bakım hizmetleri öğretmeni, 1 mobilya ve iç mekan tasarımı öğretmeni, 1 matematik öğretmeni ve 1 Türk Dili Edebiyatı öğretmeni görev yapmaktadır.
-
Eğitim ve Kültür
İlçemizde 1 adet resmi ve 5 adet özel olmak üzere toplam 6 adet müstakil okul öncesi eğitim kurumu bünyesinde 16 adet sınıf, ilkokullar bünyesinde 12 adet sınıf, ortaokullar bünyesinde 6 adet sınıf ve Çok Programlı Anadolu Lisesi bünyesinde 1 adet sınıf olmak üzere toplam 35 adet anasınıfı bulunmaktadır.
İlçede 1 resmi anaokulu, 5 özel anaokulu, 9 ilkokul, 7 ortaokul, 2 özel ortaokul, 5 lise olmak üzere toplam 29 adet örgün eğitim kurumu bulunmaktadır. 1 adet Çok Programlı Anadolu Lisesi, 1 adet Anadolu Lisesi, 1 adet Anadolu İmam Hatip Lisesi, 1 adet Mesleki Eğitim Merkezi ve Çandarlı Mahallesinde 1 adet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere 5 adet ortaöğretim kurumu bulunmaktadır. Ayrıca ilçede 1 adet Özel Motorlu Taşıtlar sürücü kursu, 1 adet Özel Rehabilitasyon Merkezi bulunmaktadır.
2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında eğitim öğretime devam eden ilkokul öğrenci sayısı 1605, ortaokul öğrenci sayısı 1575, lise öğrenci sayısı 1110 (mesleki eğitim dahil), okul öncesi öğrenci sayısı 549 olmak üzere toplam öğrenci sayısı 4839’dur. Görev yapan öğretmen sayısı ise kadrolu 398’dir.
İlçede 2018-2019 Eğitim- Öğretim yılında 18 yerleşim yerinden 15 taşıma merkezi okuluna 27 servis aracı ile toplam 581 adet öğrenci taşınmaktadır. Ayrıca 581 öğrenciye öğle yemeği verilmektedir.
-
Yatırım Bilgileri
1-İlçemiz Salihler Mahallesi 254 ada 2 parseldeki arsaya ilk ve ortaokul yapılması teklifine ilişkin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapıldı.
2-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce İlçemiz İsmetpaşa Mahallesinde yer alan 342 ada 155 parsel ile 342 ada 149 parsel numaralı taşınmazlar için kamulaştırma talebine ilişkin gerekli yazışmalar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılmıştır.
3-İmar barışı kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile bağlı kurum ve okullara ait yapı kayıt belgeleri alınmıştır.
4-Hasan Şentürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Anadolu Denizcilik Meslek Lisesinin inşaatına başlanılmıştır.
-
SAĞLIK BAKANLIĞI
-
İlçe Sağlık Müdürlüğü
Devlet Hastanesinde 24 saat acil nöbet hizmeti, dahiliye, genel cerrahi, kadın doğum, üroloji ve diş polikliniği olmak üzere toplam 5 branşta poliklinik hizmeti vermektedir. İlçemiz Merkezde 2 adet ve Çandarlı Mahallesi ile Kabakum mahallesinde 1 er adet olmak üzere ilçede toplam 4 adet sağlık ocağı, Kocaoba, Bademli, Salihler ve Deliktaş Mahallesinde ise sağlık evi bulunmaktadır. İlçemiz Merkez Sağlık Ocağı ile Sağlık Merkezi bir arada görev yapmaktadır.
-
ARAÇ VE GEREÇ DURUMU
İlçe Sağlık Müdürlüğünde 2 tanesi hizmet alımı 1 tanesi resmi araç olmak üzere 3 adet araç bulunmaktadır. 112 acil Kurtarma ve Yardım istasyonunda 2 adet tam donanımlı ambulans mevcuttur.
-
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
a. Posta Merkez Müdürlüğü
1 Müdür, 1 Veznedar, 5 Memur, 1 Hizmetli, 1 Güvenlik Görevlisi, 3 motorize dağıtıcı, 5 yaya dağıtıcı ve 1 Kargo Elemanı olmak üzere toplam 18 personeli ile hizmet vermektedir.
Bütün mahallelerimiz görüşmeye açık olduğu gibi haberleşmenin her dalında faaliyet gösteren Posta Merkez Müdürlüğümüzün otomatik santrali mevcuttur. Ayrıca ilçede hizmet vermekte olan Bergama Telekom Müdürlüğüne bağlı Dikili Telekom Şefliği mevcut olup, 1 Telekom İşletme Şefi, 2 Tekniker, 1 Veznedar, 2 Gişe Memuru ve 1 Hizmetli ile hizmet vermektedir.
b. Liman Başkanlığı
İlçemizde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Liman Başkanlığı bulunmaktadır. Dikili Limanı’nın 138 metre boyunda iskelesi mevcut olup, gemi kabul kapasitesi 360 gemi/yıldır. Liman Başkanlığı’nda halen 1 Liman Başkanı, 1 memur, 1 uzman, 1 güvenlik görevlisi ve 1 temizlik elemanı görev yapmaktadır.
SORUNLAR VE ÖNERİLER
1-İlçemiz Hükümet Konağı 1934 yılında yapılmış ancak kapasite olarak ihtiyacı karşılayamamaktadır. Pek çok devlet dairesi hükümet binası dışında kirada bulunduğundan yeni bir Hükümet Konağı Binası yapılması gerekmektedir.
2- 2017-2020 döneminde yatırım planına alınan 70 yataklı C rolünde devlet hastanesinin projesi çizilmiş olup, ihale aşamasındadır.
3- Dikili TÜİK nüfusu 44.172’ dir. Yaz aylarında artan nüfus potansiyeline yönelik Çandarlı ve Dikili merkezindeki 2 adet 112 istasyonunun talebe cevap vermesinde yetersizlikler yaşanmaktadır. Bu kapsamda coğrafi yerleşime uygun pozisyonda Salihleraltı – Gülkent bölgesinde S.S.Gülkent Sahil Turizm Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi Kalkınma Yardımlaşma Dayanışma Güzelleştirme Derneği tarafından yaptırılan üçüncü 112 istasyonu hizmet binasının yapımı devam etmekte olup, yaz sezonuna yetiştirileceği beyan edilmiştir.
4- Merkez 1 No’ lu Aile Sağlığı Merkezi 1934 yılı yapımı yığma bina şeklindedir. Tadilatlara rağmen istenilen düzeyde hizmet sunumuna uygun değildir. Bu amaçla mevcut binanın yıkılarak günümüz standartlarına uygun imar durumu müsait arsaya 1. Basamak Sağlık Kompleksinin yapılması uygun bulunmaktadır.
5- İlçemizde yapılan etkinlikler kapsamında çok amaçlı salona ihtiyaç bulunmakta olup, inşaatına başlanılmış olan Hasan ŞENTÜRK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içerisinde 200 kişilik salon yapılması planlanmıştır.
6- İlçemizde her geçen yıl site sayısındaki artışa bağlı olarak taşımalı eğitim planlamasında zorlanıldığı gibi bu durum ek maliyetlere de yol açtığından, Salihler Mahallesi 254 ada, 2 parselde bulunan arsaya 8 derslikli ilkokul ile 8 derslikli bir ortaokulun yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
7-Yaz aylarındaki ilçe nüfusunun artışı dolayısıyla deniz yoluyla gelen turistlerin indirme-bindirme işlerinde de yük limanının kullanılması gelen yabancı turistlere çirkin bir manzara arz etmektedir. Ayrıca yük limanının ilçe merkezinde bulunması nedeniyle şehir trafiği aksamakta, kömür, taş ve perlit yükleme işlemleri sırasında çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Bu nedenle İzmir D.L.H. Bölge Müd.nce programlanan Çandarlı Limanının yapılmasından sonra buranın yat limanı olarak kullanılması uygun olacaktır.
8-Dikili Belediyesince çalışması devam eden kaynarca mevkiinde bulunan jeotermal enerji ile ilgili olarak, ısıtma, soğutma ve sera amaçlı çalışmaları devam etmekte olan jeotermal enerjinin sonuçlandırılması için teknik ve maddi yönden yardım ya da kredi temin edilmesi, ayrıca bölgede bulunan jeotermal kaynakların değerlendirilip (yap-işlet-devret modeli ile) tesis yapılması uygun olacaktır.
8-Çevre yolunun bulunmaması, büyük tonajlı araçların şehir merkezinden geçmesi nedeniyle ilçe yolları sürekli bozulmaktadır. Bu nedenle şehir içi geçişlerin iptal edilerek çevre yolunun şehir dışına kaydırılması gerekir.
9-İlçemiz kanalizasyonu derin deşarj yolu ile denize akıtılmaktadır. Arıtma tesisi yapılarak atık suyun sulamada değerlendirilmesi daha uygun olacaktır.
10-İlçe Halk Kütüphanesinin kiralık bir binada oluşu, konferans verilecek bir salonun olmayışı dolayısıyla ilçe imar planında yeri bulunan Belediyeye ait arsaya Kültür Merkezi yapılması uygun olacaktır.
11-İlçemize gelenlerin yoğunluğu nedeniyle park sorunu yaşanmaktadır. İhtiyacı karşılayabilecek katlı otopark yapılması gerekmektedir.
Alper Faruk GÜNGÖR
Dikili Kaymakamı